ua en ru

Клімкін: законодавчі акти не допоможуть встановити історичну правду

Клімкін: законодавчі акти не допоможуть встановити історичну правду Фото: Павло Клімкін (twitter.com/pavloklimkin)

Президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про Інститут національної пам'яті

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що законодавчі акти не допоможуть встановити історичну правду. Про це він написав у Twitter.

Зазначимо, що Клімкін має на увазі закон "Про внесення змін у закон про Інститут національної пам'яті", який підписав президент Польщі Анджей Дуда в ніч на 7 лютого.

"Історична правда не має національних кордонів і не встановлюється законами. Вона або є, або її треба шукати. І в тому, і в іншому випадку законодавчі акти не допоможуть", - написав він.

Нагадаємо, президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про Інститут національної пам'яті.

РБК-Україна раніше повідомляло, що польський Інститут національної пам'яті розслідує злочини, скоєні під час Другої світової війни. Згідно з прийнятим документом, тепер особи, які публічно і всупереч фактам, приписують польської нації відповідальність за нацистські злочини, вчинені Третім рейхом", будуть оштрафовані чи позбавлені волі на строк до трьох років. Примітно, що в документі не вказується сума санкції, а також не конкретизується, в яких випадках і за які дії виникає кримінальна відповідальність. Аналогічне покарання передбачено і за ненавмисне порушення норм закону. Причому обмовляється, що під дію закону потрапляють не тільки громадяни Польщі, але й іноземці, які перебувають в момент скоєння правопорушення, на території країни.

У той же час, закон звільняє від відповідальності осіб, які не дотримуються його норм у рамках своєї наукової чи художньої діяльності. Окремим пунктом у законі вводиться аналогічне покарання за заперечення злочинів українських націоналістів і членів українських формувань, які співпрацюють з Третім рейхом". До них відносяться "дії, вчинені українськими націоналістами в 1925-1950 роках", а також "участь у винищенні єврейського населення і геноциді проти громадян Другої польської республіки в районах Волині і Східної Галичини". Ці положення у законі з'явилися з подачі польської популістської партії "Кукіз'15", яка відрізняється своєю праворадикальної риторикою, а ідеологію українських націоналістів називає "бандеризмом".