ua en ru

Клімкін: Україна не буде нікого депортувати через подвійне громадянство

Клімкін: Україна не буде нікого депортувати через подвійне громадянство Фото: Павло Клімкін (РБК-Україна)

За словами Клімкіна, МЗС не має методик виявлення громадян з паспортами інших країн

Українці повинні відмовитися від подвійного громадянства, але ніхто їх карати чи ув’язнювати не буде. Про це на прес-конференції в Ужгороді заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін, передає РБК-Україна з посиланням на "Радіо Свобода".

Міністр нагадав, що українським законодавством не передбачене подвійне громадянство.

"Є питання, яким чином діяти далі. Свідомі громадяни мають відмовитися самі. Зараз такого не відбувається, паспортів дуже багато. У нашому законодавстві не передбачено покарання, якщо ти звичайний громадянин, ніхто не потягне у в’язницю. Але Стаття 19 закону про держслужбу це забороняє. Думаю, що після останніх подій, ті, хто розуміє, що мають подвійне громадянство і перебувають на держслужбі, мають здійснити відповідні кроки. Потрібно дотримуватися українських законів", - зазначив міністр.

Він також зауважив, що МЗС не має методик виявлення громадян з паспортами інших країн, і це не справа відомства. Інші відповідні служби це робити можуть, але ніхто не розпочинає полювання за угорською чи іншими громадами в Україні.

Також Клімкін засудив публікацію списку українських держслужбовців і депутатів місцевих рад, які нібито отримали угорське громадянство, на сайті "Миротворець".

За словами міністра, зустрічі з угорською громадою в Ужгороді засвідчили, що її представники готові дотримуватися українських законів.

Міністр також зауважив, що угорську громаду турбує ситуація стосовно петиції на сайті Верховної Ради з пропозицією депортувати закарпатців, які мають угорське громадянство.

Однак, він запевнив, що МЗС засуджує такі петиції.

Нещодавно міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що вважає ухвалення Верховною радою у першому читанні законопроекту про державну мову частиною антиугорської кампанії в Україні.

Раніше Клімкін заявив, що в Україні при можливій легалізації подвійного громадянства слід виключити такий варіант для російського паспорта.