ua en ru

Сійярто вважає український мовний закон частиною антиугорської кампанії в Україні

Сійярто вважає український мовний закон частиною антиугорської кампанії в Україні Фото: Петер Сійярто (flickr.com mfarussia)

Сійярто заявив, що український закон робить неможливим використання угорської мови у публічному просторі

Голова Міністерства закордонних справ Угорщини Петер Сійярто вважає ухвалення Верховною радою у першому читанні законопроекту про державну мову частиною антиугорської кампанії в Україні. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на "Радіо Свобода".

Відповідну заяву угорський політик зробив на національному громадському телебаченні М1 11 жовтня.

"Мовний закон України робить неможливим використання угорської мови та мови решти національних меншин у сфері державного управління, ЗМІ і культурі. Цей та інші кроки ідуть урозріз із основоположними правами і нормами міжнародного права. Україна постійно порушує його та свої міжнародні обов’язки. Тому ми і надалі будемо виступати проти прискорення євроінтеграційної співпраці України на всіх міжнародних форумах і в кожному окремому випадку станемо на захист членів угорської етнічної громади на Закарпатті", - підкреслив угорський міністр.

Нагадаємо, спікер Верховної ради Андрій Парубій заявив, що перед другим читанням законопроекту про державну мову очікується гостра дискусія. Однак голова ВР висловив надію на те, що загальна "філософія закону залишиться і в другому читанні, а поправки, які будуть внесені, матимуть технічний і регулюючий ефект". За його словами, норми законопроекту вже в першому читанні адаптовані до інших законів у мовному аспекті.

Як писало РБК-Україна раніше, Верховна рада України підтримала за основу в першому читанні законопроект №5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної" 4 жовтня. Дія закону не поширюватиметься на сферу приватного спілкування.