ua en ru

Клієнти "Чернігівгазу" отримають квитанції з урахуванням якості газу

Клієнти "Чернігівгазу" отримають квитанції з урахуванням якості газу Клієнти "Чернігівгазу" отримають квитанції з урахуванням якості газу

Як відзначили в компанії, розрахунок енергії буде вестися за простою формулою

ПАТ "Чернігівгаз" починає перехід до обліку газу в енергетичних одиницях. Таким чином споживачі отримають достовірну інформацію про якість газу і зможуть зіставити ціни на різні енергоносії, повідомляє прес-служба компанії.

"Розрахунок енергії буде вестися за простою формулою. Спочатку обсяг газу, зафіксований лічильником, зводиться до стандартних умов шляхом множення на відповідний коефіцієнт. А застосування середнього показника вищої теплоти згоряння, який вимірюється в лабораторних умовах, дозволить обчислити обсяг енергії, спожитої тим чи іншим домогосподарством. Для цього не потрібно яких-небудь додаткових переобладнань газової системи або спеціальних лічильників. Оплачувати послугу по газопостачанню споживачі будуть поки звичним способом - за кубометри, а в разі відсутності лічильника - за нормами споживання", - повідомила фахівець зі зв'язків з громадськістю і пресою "Чернігівгазу" Наталія Свириденко.

У прес-службі зазначають, що імпортований газ має постійний склад, але в процесі доставки українським споживачам він змішується з газом власного видобутку, параметри якого відрізняються в залежності від родовища. Тому головний показник якості газу - теплота згоряння в залежності від регіону відрізняється. Відповідно і ціна газу повинна бути різною, підкреслили в компанії.

"У Польщі, Чехії кінцева вартість газу залежить від багатьох факторів - погодних умов, калорійності, висоти над рівнем моря. В Україні ж побутові споживачі платять за кубометри, при цьому вищевказані фактори не враховуються. В умовах підвищення ціни газу до європейського рівня це несправедливо, адже різниця в оплаті стає більш відчутною", - пояснив технічний директор "Чернігівгазу" Віталій Черчович.