ua en ru

Кличко попросив Меркель заблокувати всі підозрілі банківські перекази українських чиновників

Лідер "Удару" Віталій Кличко попросив федерального канцлера Німеччини Ангелу Меркель заблокувати всі підозрілі банківські перекази українських чиновників.

Лідер "Удару" Віталій Кличко (на фото) попросив федерального канцлера Німеччини Ангелу Меркель заблокувати всі підозрілі банківські перекази українських чиновників. Про це він заявив під час зустрічі з Меркель у Берліні, передає прес-служба "Удару".

Кличко зазначив, що зробити можливими кроки до компромісу в Україні реально, якщо показати Президенту Віктору Януковичу та його оточенню перспективу заходів по боротьбі з відмиванням брудних грошей. І підкреслив, що незастосування санкцій, зокрема, з боку ЄС, тільки штовхає Януковича далі на силові дії.

"Я вважаю, що в руках ЄС та Німеччини, зокрема, є важелі і механізми для застосування санкцій. Тому потрібно провести перевірку походження наявних у країнах ЄС станів Януковича і його близького оточення, а також олігархів, які підтримують режим. Всі підозрілі банківські транзакції таких бізнесів повинні блокуватися у відповідності з вимогами директив ЄС з протидії відмиванню грошей. Це буде мати прямий вплив і на голосування депутатів від Партії регіонів в парламенті", - підкреслив Кличко.

Він також зазначив, що рішення гострої кризи неможливе без змін у структурі влади й ці зміни повинні бути здійснені швидко та в легальний спосіб, щоб отримати схвалення товариства. Тому Кличко наголосив на необхідності якнайшвидше повернутися до Конституції 2004 р.

"Тиск на Януковича повинен бути доповнений позитивною програмою для українського народу. Вона, на мою думку, повинна включати: фінансову та іншу допомогу для подолання кризи. Її може отримати тільки уряд народної довіри; введення безвізового режиму для українців (за винятком представників режиму Януковича) або, як мінімум, введення безкоштовних віз і полегшення їх отримання; більш чітке визначення перспективи членства в ЄС", - сказав він.

Також відбулася зустріч Кличка з лідером парламентської групи партії Християнсько-демократичний союз Андреасом Шокенхоффом і головою Комітету із закордонних справ Європарламенту Ельмаром Броком.

Про намір Кличка просити в Меркель ввести санкції проти українських чиновників стало відомо раніше в понеділок після закінчення засідання погоджувальної ради Верховної Ради.

Також Кличко не виключив можливості силового протистояння в Києві цього тижня. При цьому лідер "Удару" заявив, що ВР цього тижня має повернутися до Конституції 2004 р. і сформувати технічний уряд.

Як повідомлялося, лідери української опозиції - голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк і лідер партії "Удар" Віталій Кличко - планують обговорити з канцлером Німеччини Ангелою Меркель необхідність уникнення кровопролиття в Україні та шляхи подолання політичної та економічної кризи.