ua en ru

КВУ повідомляє про масові факти реєстрації кандидатів-клонів однієї з партій

КВУ повідомляє про масові факти реєстрації кандидатів-клонів однієї з партій Ілюстративне фото (УНІАН)

У КВУ вказують, що подібні спекуляції здатні ввести виборців в оману

Комітет виборців України повідомляє, що кандидати в народні депутати на позачергових парламентських виборах, які балотуються як самовисуванці, масово використовують при реєстрації "бренд" партії "Слуга народу", створюючи фонди, громадські організації тощо під назвою "Слуга народу" або схожими на неї. Про це КВУ інформує у своєму Facebook.

Вказано, що такі особи балотуються як самовисуванці, але при цьому в основних відомостях про себе зазначають, що вони є представниками громадських організацій, благодійних фондів, приватних підприємств із назвою "Слуга народу".

Згідно з даними комітету, в ОВО №37 (Кривий Ріг) зареєстровано відразу 5 кандидатів-самовисуванців, які використовують бренд "Слуги народу". Усі п’ятеро - безпартійні.

Повідомляється, що в ОВО №146 (Полтавська область) зареєстровано трьох кандидатів-самовисуванців, які використовують бренд "Слуги народу", усі також безпартійні.

Аналогічна ситуація в ОВО №94 (Київська область), де три різні особи вказують, що пов’язані із брендом "Слуги народу" і є при цьому безпартійними.

У КВУ вказують, що подібні спекуляції здатні ввести виборців в оману, оскільки громадяни можуть не розрізняти кандидатів, висунутих партією "Слуга народу", та кандидатів-самовисуванців, які вказують в автобіографіях, що вони є представниками громадських організацій, благодійних фондів, приватних підприємств із такою ж назвою.

Крім того, у комітеті попередили, що це також може призвести до частих помилок громадян під час заповнення виборчих бюлетенів.

Нагадаємо, якби дострокові парламентські вибори проходили в Україні в найближчу неділю, то 5% -й бар'єр подолали б п'ять партій. Зокрема, "Слугу народу" готові підтримати 47,1% тих, хто має намір голосувати і визначився з симпатіями.

Як писало РБК-Україна раніше, президент України Володимир Зеленський 21 травня підписав указ про дострокове припинення повноважень ВР. Учора Конституційний суд України заявив про відповідність цього указу Основному закону.