ua en ru

Китайський суд відмовив Бо Сілаю, залишивши в силі довічний вирок

Верховний суд китайської провінції Шаньдун відкинув апеляцію колишнього партійного боса Бо Сілая і залишив у силі його довічний вирок за звинуваченням в отриманні хабарів, корупції і зловживанні владою.

Верховний суд китайської провінції Шаньдун відкинув апеляцію колишнього партійного боса Бо Сілая (на фото) і залишив у силі його довічний вирок за звинуваченням в отриманні хабарів, корупції і зловживанні владою, передає ВВС.

У вересні суд міста Цзінань у східній провінції Шаньдун відкинув усі аргументи захисту опального функціонера і визнав його винним за всіма статтями обвинувачення.

Історія розвінчання 64-річного Бо Сілая вважається найгучнішим політичним скандалом у Китаї за кілька десятиліть.
Суддя оцінила збиток, який було завдано ним національним інтересам і китайському народу, у 20 млн юанів (3,2 млн дол.). Прокурори раніше закликали не робити поблажок колишньому партійному босові, оскільки, за їх словами, він не розкаявся у скоєному.

Колишній глава компартії міста Чунцин на південному заході Китаю мав право подати апеляцію, проте спостерігачі не вірили в її успіх. Бо Сілай визнав на процесі, що "вчиняв помилки", але при цьому відкинув висунуті проти нього звинувачення.

Як зазначається, слухання апеляції було дуже коротким. Рішення було оголошено приблизно через годину після того, як Бо Сілая доставили до будівлі суду.

Нагадаємо, Бо Сілай опинився в центрі скандалу після того, як начальник міської поліції провів день у консульстві США, імовірно намагаючись отримати притулок. Дружину Бо Сілая Гу Кайлай трохи пізніше звинуватили в організації вбивства британського бізнесмена Ніла Хейвуда і в серпні минулого року засудили до страти з відстроченням виконання вироку. Відразу після цього Бо Сілая виключили з Компартії Китаю і змістили з усіх посад.

За судовим процесом проти людини, що належала до китайської партійної еліти, стежив практично весь Китай. Іноземних кореспондентів до зали суду не допускали, але суд публікував звіт про хід процесу у своєму мікроблозі китайською мовою. Розгляд справи тривав п'ять днів.

Будучи партійним босом Чунцина, Бо Сілай заслужив репутацію могутнього, харизматичного і, разом із тим, популістського політика. Популярності він набув завдяки двом гучним кампаніям - проти злочинності та на підтримку старих комуністичних цінностей Китаю. Однак його політичні амбіції нажили йому багато ворогів, і вищі партійні керівники КНР сприймали Бо Сілая як неоднозначну фігуру.

Очікувалося, що Бо Сілай стане одним із семи членів Постійного комітету політбюро ЦК КПК - органу, який приймає найважливіші рішення в Китаї. Справа Бо Сілая сприймається як найсерйозніша криза, яка сколихнула правлячу еліту КНР за тривалий час. Тим часом, прихильники Бо Сілая переконані в тому, що він став жертвою внутрішньопартійних інтриг.