ua en ru

Китайський банк розвитку планує виділити кредит на 1,5 млрд дол. казахстанській Kazakhmys

Казахстанська мідьовидобувної корпорація Kazakhmys підписала меморандум про взаєморозуміння з Державним банком розвитку Китаю (China Development Bank Corporation), відповідно до якого китайський держбанк планує виділити 1,5 млрд дол. на розвиток великого мідного проекту "Актогай" в Казахстані, повідомляється в прес-релізі Kazakhmys, передає РБК.

Укладення остаточної угоди про кредит очікується сторонами до кінця 2011 р. Нова позика стане доповненням до існуючому кредиту від Китайського банку розвитку в розмірі 2,7 млрд дол., який Kazakhmys використовує для розробки іншого великого мідного проекту - "бозшаколь" - і ряду проектів меншого масштабу.

Як зазначив генеральний директор Kazakhmys Олег Новачук, кредитна лінія від китайського держбанку дозволить компанії освоїти Актогай, зберігши при цьому повний контроль над активом. Раніше, в квітні 2010 р. Kazakhmys повідомляла, що поділиться 49% акцій в Актогай з китайською Jinchuan Group.

Kazakhmys - міжнародна група з видобутку і переробці природних ресурсів, що володіє активами в області виробництва міді, золота, цинку, срібла, електроенергії, а також нафти. Є найбільшим виробником міді в Казахстані і одним з лідируючих виробників міді у світі, володіє 17 діючими рудниками, 10 гірничо-збагачувальними фабриками і двома мідеплавильним виробничими комплексами. Основною діяльністю при цьому є видобуток і реалізація міді. У 2010 р. компанія скоротила випуск катодного міді з власних матеріалів на 5,3% - до 303 тис. т з 320 тис. т в 2009 р.

Компанія Kazakhmys Plc. зареєстрована у Великобританії, акції торгуються на Лондонській фондовій біржі і Казахстанської фондової біржі.