ua en ru

Китайські вчені пробують рекультивувати забруднений нафтою грунт берізкою

За допомогою берізки та деяких інших видів рослин можна ефективно рекультивувати забруднений нафтою грунт - такі підсумки дослідження біологічного інституту Академії наук провінції Шаньдун (Східний Китай), які днями пройшли технічну експертизу й оцінені як "передове досягнення міжнародного рівня", передає Сіньхуа.

Як рекультивувати грунт, забруднений нафтою,- це болюче питання для вчених усього світу. Співробітники зазначеного інституту в результаті численних експериментів виявили, що берізка, фіолетовий жасмин і бальзамін можуть рости на забрудненій нафтою землі та спроможні розкладати в ній нафту.

Надалі ці вчені помітили, що якщо в процесі рекультивації грунту за допомогою зазначених рослин додати в грунт деякі види мікроорганізмів, це сприятиме розкладанню нафти й поліциклічних ароматичних вуглеводнів, що містяться в грунті, а також очищенню від важких металів.

До теперішнього часу співробітники інституту за допомогою цих рослин і мікроорганізмів провели експерименти на двох базах загальною площею 2900 кв. м. Добрі результати експериментів дають підстави вважати, що в невдовзі такий спосіб рекультивації забрудненого нафтою таі важкими металами грунту застосовуватимуть у широкому масштабі.