ua en ru

Китайські реформи забезпечать 20 років стійкого зростання, - експерти

На третьому пленумі ЦК Комуністичної партії Китаю 18-го скликання керівництво країни підтвердило курс на подальші реформи в економіці. На думку експертів, у разі успіху цих реформ Китай забезпечить стійке зростання протягом 10-20 років.

На третьому пленумі ЦК Комуністичної партії Китаю 18-го скликання керівництво країни підтвердило курс на подальші реформи в економіці. На думку експертів, у разі успіху цих реформ Китай забезпечить стійке зростання протягом 10-20 років, передає "Росія 24".

"Якщо в наступні 5-8 років у нас будуть прориви або важливі прориви в перетворенні моделі та реформах, то у нас буде ще 10-20 років стійкого зростання. Якщо перетворення моделі та реформи не досягнуть мети, то в нас зростуть економічні та соціальні ризики, які можуть стати найбільшою перешкодою для нашого розвитку", - сказав член Всекитайського комітету Народної політичної консультативної ради Китаю, виконавчий директор Китайського інституту розвитку та реформування Чі Фулінь.

За його словами, реформи торкнуться трьох напрямків з перетворення економічної, соціальної та адміністративної моделей.

Що стосується стимулювання економічного зростання, то невеликий інфляційний тиск не очікується сильним, тому є можливості для проведення реформ і перетворення структури.

"Судячи з нинішньої обстановки, у китайської економіки є потенціал для цього. Цей потенціал, з одного боку, полягає в потенційному рівні зростання. Потенційне зростання в Китаї полягає у внутрішньому попиті, тобто інвестиції і споживання, ці два аспекти будуть у майбутньому спільно стимулювати економічне зростання", - каже головний економіст Bank of Communications Лянь Пін.

За прогнозом Чі Фуліня, правильні дії уряду дозволять вивільнити до 2020 р. споживчий попит населення чисельністю 1,4 млрд осіб, що дасть фундаментальну основу для зростання економіки.

У III кварталі в річному вираженні ВВП Китаю виріс на 7,8%, що збільшує шанси на досягнення темпів зростання на рівні 7,5% в цілому по року. Деякі економісти вважають, що зараз темпи зростання недостатні для розвитку величезної економіки з населенням в 1,3 млрд людей.

Експерти вважають, що досягти двозначних темпів зростання зараз буде неможливо за існуючої структури, а головною метою є досягнення збалансованого і стійкого зростання в межах 7-8%.

"Все, що ми зараз робимо, спрямоване на підтримку стійкості темпів зростання на цьому рівні, це дозволить нам створити прийнятну ситуацію із зайнятістю. Авторитетні установи підрахували, що, якщо наш ВВП впаде нижче 7,2%, це надасть досить великий вплив на зайнятість у Китаї. Тому темп зростання в 7,5% і вище є для китайської економіки досить прийнятним, і у неї є потенціал, щоб підтримувати таке зростання. Відтак ми вважаємо, що, якщо в китайській економіці з опорою на потенціал зростання і помірне макроекономічне регулювання вдасться підтримувати зростання на рівні 7,5-8%, це буде доволі розумним станом справ", - додав Лянь Пін.

Нагадаємо, власті Китаю вирішили підвищити роль ринку при збереженні домінуючої позиції в економічній стратегії країни.

Місцеві ЗМІ вже назвали пленум ЦК КПК історичним і поставили його в один ряд із пленумом 1978 р., коли Ден Сяопін поклав край маоїзму і проклав шлях для щорічних темпів зростання економіки на рівні більше 10%. Експерти ж зазначають, що позначено було лише загальні принципи.

Як повідомлялося, Компартія КНР підтвердила курс на ринкову економіку і масштабні реформи. Раніше влада Китаю пообіцяла "безпрецедентні" реформи в економічній і соціальній сферах.

Нагадаємо, інфляція в Китаї зросла в жовтні до максимуму за 8 місяців на тлі зростання цін на продукти харчування.