ua en ru

Компартія КНР підтвердила курс на ринкову економіку і масштабні реформи

Ринок матиме вирішальне значення при розподілі ресурсів у Китаї, виходить з підсумкової ухвали засідання третього пленуму 18-го скликання ЦК Компартії КНР.

Ринок матиме вирішальне значення при розподілі ресурсів у Китаї, виходить з підсумкової ухвали засідання третього пленуму 18-го скликання ЦК Компартії КНР. Про це повідомляє Reuters з посиланням на місцеві ЗМІ.

Керівництво КНР переконане, що тільки поставивши ринкові відносини у главу ухвалення політичних рішень, Китай зможе забезпечити подальше зростання своєї економіки. При цьому в попередніх програмних заявах партія позначала роль ринку як базову.

За підсумками засідання була затверджена повномасштабна програма реформування всіх сфер китайського суспільства. Головною метою програми стане розділення уряду і ринку (зі зміною урядових функцій) і створення сприятливої атмосфери для розвитку вільних ринкових відносин. Передбачається, що рішення третього пленуму 18-го скликання, що закрився, визначить розвиток Китаю на найближчі 10 років.

На початку листопада голова КНР Сі Цзіньпін висловив переконаність у тому, що економіка країни увійде до стадії упевненого економічного зростання, уникнувши "пастки середнього доходу". "Зараз ми міняємо наш шлях розвитку, коректуючи структуру економіки, інтенсифікуємо новий стиль індустріалізації, підтримку технологій, урбанізацію і модернізацію сільського господарства", - заявив Сі Цзіньпін. "Внутрішніх елементів, що підтримують економічне зростання Китаю, досить", - підкреслив голова.

Відзначимо, що цього року економіка КНР демонструє найслабкіше зростання за більш ніж 23-річний період - на рівні 7,5%. Це викликано волатильністю експортних продажів на тлі крихкого світового попиту.

Китайська економіка, що переживала запаморочливе зростання протягом більш ніж 30 років, останніми роками почала сповільнюватися через надлишок виробничих потужностей, боргів і втрати конкурентоспроможності. Тому масштабна програма реформування стала основним пунктом в політичному курсі генерального секретаря ЦК Компартії Китаю Сі Цзіньпіна і прем'єра Держради КНР Лі Кецяна, що прийшли до влади рік тому.

Історично склалося, що рішення "третього пленуму" чинять найбільш істотний вплив на загальний курс розвитку китайської економіки, і саме тому привертають до себе підвищену увагу всього світу. Так, однією з ключових подій в історії сучасного Китаю стало засідання третього пленуму ЦК Компартії КНР 11-го скликання в 1978 р., після якого в Китаї була запущена політика реформ і відвертості, що призвела до високих темпів економічного розвитку країни.