ua en ru

Китайська Sinopec домовилася про придбання бразильських активів Galp за 3,54 млрд дол

Китайська державна нафтогазова компанія Sinopec Group домовилася про придбання у португальської Galp Energia 30-процентної частки в глибоководному нафтовому проекті в Бразилії за 3,54 млрд дол Згідно з досягнутими домовленостями, 100-процентна "дочка" Sinopec - Sinopec International Exploration and Production Corp (SIPC ) - отримає нові акції, які випустить Galp.
З урахуванням усіх інвестицій і планованих в майбутньому капіталовкладень загальні виплати при закритті угоди можуть скласти близько 5,18 млрд дол Транзакція має бути схвалена китайським урядом, передає Reuters.
Galp належить чотири глибоководних блоку в Бразилії, розташованих в басейні Santos. Sinopec планує довести рівень видобутку вуглеводнів на родовищі до 21,3 тис. бар. нафтового еквівалента (н. е..) на добу до 2015р. і досягти пікового видобутку в 112,5 тис. бар н. е.. на добу до 2024г.
Раніше Sinopec придбала у іспанської Repsol 40-процентну частку в її бразильському підрозділі, заплативши за це 7 млрд дол
Угода з Galp стає ще однією в списку придбань китайськими держкорпораціями зарубіжних нафтогазових активів. Sinopec і її конкуренти - CNOOC і PetroChina - прагнуть до придбання цих активів для задоволення зростаючого попиту з боку КНР. Аналітики говорять про те, що китайські компанії орієнтовані на укладення як можна більшої кількості угод з придбання міжнародних активів. Їх ресурси в КНР обмежені, і їм необхідно вийти на міжнародний ринок для пошуку нових проектів, частку в яких все ще можна придбати за розумною ціною. При цьому китайські компанії готові платити за міжнародні активи значні суми. У той же час ці покупки міжнародних активів зручні КНР, яка не залишиться без нафтогазових постачань.
За даними Reuters, в 2011р. обсяг угод по злиттю і поглинанню, які провели китайські компанії за кордоном, досяг 37,6 млрд дол, в минулому році цей показник становить 54,1 млрд дол
Sinopec - друга за обсягами видобутку нафтогазова компанія КНР після PetroChina.Компанія займається розвідкою і розробкою нафтових і газових родовищ, продажем нафти і природного газу, переробкою і продажем нафтопродуктів. Основний власник компанії - Китайська нафтохімічна корпорація (75,84%), яка, в свою чергу, належить уряду.