ua en ru

Китайська Lenovo заперечує факт ведення переговорів про покупку фінської Nokia

Найбільший китайський виробник персональних комп'ютерів Lenovo Group заперечує факт ведення переговорів про покупку фінського виробника стільникових телефонів Nokia, назвавши подібні чутки "жартом". "Це має бути жарт", - сказав Джанфранко Ланчі, що відповідає за операції Lenovo в Європі, на Близькому Сході і Африці, уточнивши, що "ніяких переговорів з цього питання не ведуться", передає Reuters.

Коментар Ланчі прозвучав інформацію, що з'явилася, в трейдерських кругах про те, що китайська компанія може бути зацікавлена в покупці Nokia. На тлі даних новин акції фінської компанії злетіли в ході торгової сесії в Європі на 11%. Втім, у самій Nokia коментувати дану інформацію відмовилися.

Nokia є одним зі світових лідерів в області мобільних комунікаційних технологій. Компанія займається виробництвом мобільної апаратури і розробкою програмного забезпечення для мобільних телефонів і КПК. Штат співробітників компанії перевищує 123 тис. осіб (включаючи співробітників підрозділу Nokia Siemens Networks), причому значна їх частина трудиться в області досліджень і розробок R&D (близько 30% всього персоналу). Продукція компанії реалізується в 160 країнах.

Останнім часом Nokia переживає нелегкі часи. З моменту початку трансформації бізнесу Nokia в сегменті смартфонів у лютому 2011 р. капіталізація компанії скоротилася більш ніж на 70%. Аналітики міжнародного рейтингового агентства Moody's Investors Service, 23 липня ц.р. що знизив рейтинги Nokia до рівня Ва3 з рівня Ва1, вважають, що трансформація бізнесу Nokia вимагатиме вливання більшого обсягу коштів і призведе до значніших операційних збитків в подальші квартали, ніж передбачалося раніше. Повернення до прибутковості в сегменті Devices & Services (D&s) із смартфонами на новій операційній системі Windows Phone 8 не можна вважати гарантованим, обгрунтували в агентстві.

Lenovo Group - китайська комп'ютерна компанія з лістингом в Гонконзі. У 2005 р. Lenovo придбала бізнес з виробництва персональних комп'ютерів International Business Machines (IBM). Капіталізація компанії складає 21 млрд дол. Чистий прибуток компанії за 2011-2012 фінансовий рік, що завершився 31 березня 2012 р., виросла більш ніж на 73% і склала 473 млн дол.