ua en ru

Moody's знизило довгострокові рейтинги Nokia до Ва3 з Ва1, прогноз по рейтингу "негативний"

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service знизило довгостроковий рейтинг пріоритетного незабезпеченого боргу, корпоративний кредитний рейтинг і рейтинг імовірності дефолту виробника стільникових телефонів - фінської компанії Nokia до рівня Ва3 з рівня Ва1. При цьому Moody's підтвердило короткостроковий пріоритетний незабезпечений рейтинг компанії на рівні Not-Prime. Прогноз за всіма рейтингами залишається "негативним", говориться в оприлюдненому сьогодні прес-релізі Moody's.

"Дані рейтингові дії відображають нашу позицію, згідно якої трансформація бізнесу Nokia в сегменті смартфонів зажадає вливання більшого обсягу коштів і призведе до більш значним операційним збитків у наступні квартали, ніж передбачалося раніше", - пояснив віце-президент Moody's Вольфганг Драк. "Повернення до прибутковості в сегменті Devices & Services (D&S) зі смартфонами на новій операційній системі Windows Phone 8 не можна вважати гарантованим", - додав він.

У II кварталі 2012 р. Nokia повідомила про негативну операційної маржі в сегменті (D & S) на рівні 9,1%, що виявилося значно гірше, ніж мінус 5,0%, які Moody's вважає порівнянними з рейтингом Ва1. Показник операційної маржі в II кварталі 2012 р. включає в себе знецінення запасів продукції Nokia, але, згідно із заявою менеджменту компанії, навіть без їх урахування не слід чекати значного поліпшення маржі в III кварталі 2012 р. При цьому Moody's вважає, що "дно" ще не досягнуто, а списання, пов'язані з знеціненням навіть щодо нової лінійки смартфонів Lumia, привели до операційних збитків на рівні понад 550 млн євро в сегменті D&S. Moody's відзначає, що за наявної маржі валового прибутку в 16% нові апарати Lumia приносять компанії операційний збиток. Враховуючи високий рівень цінової конкуренції в сегменті смартфонів, Moody's вважає, що новому поколінню смартфонів Nokia на базі операційної системи Windows Phone 8 буде непросто стати значущим генератором доходу для компанії в перші кілька кварталів після запуску.

"Хоча ми і засмучені з приводу рішення Moody's, його вплив на компанію носить обмежений характер. В даний час ми оперативно працюємо над тим, щоб повернути Nokia на шлях росту і успіху. Nokia продовжить фокусуватися на якнайшвидшій оптимізації структури витрат, поліпшенні показників грошового потоку і підтримці міцного фінансового становища ", - заявив в прес-релізі фінансовий директор корпорації Тімо Іхамуотіла.

Відзначимо, що в квітні ц.р. міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (IDR) фінського виробника мобільних пристроїв Nokia з ВВВ-до ВВ +. Прогноз по рейтингу "негативний".

Nokia є одним зі світових лідерів в області мобільних комунікаційних технологій. Компанія займається виробництвом мобільної апаратури і розробкою програмного забезпечення для мобільних телефонів і КПК. Штат співробітників компанії перевищує 123 тис. осіб (включаючи співробітників підрозділу Nokia Siemens Networks), причому значна їх частина працює в галузі досліджень і розробок R&D (близько 30% усього персоналу). Продукція компанії реалізується в 160 країнах.