ua en ru

Китай: Запуск супутника КНДР призведе до посилення протиріч між Північною і Південною Кореєю

Міністерство закордонних справ (МЗС) Китаю висловило серйозну стурбованість у зв'язку з планами КНДР 12-16 квітня 2012 р. запустити штучний супутник Землі, повідомляє "Синьхуа".

Напередодні глава зовнішньополітичного відомства КНР Ян Цзечі зустрівся з послом КНДР Джі Дже Реном і висловив стурбованість планами Пхеньяну. На думку Пекіна, запуск супутника призведе до посилення протиріч між КНДР і Південною Кореєю. "Ми щиро сподіваємося, що сторони будуть зберігати спокій і утримаються від ескалації напруженості, яка може значно погіршити поточну ситуацію", - заявив Ян Цзечі.

Нагадаємо, на цьому тижні влада КНДР оголосила, що має намір провести запуск ракети носія з штучним супутником Землі на борту. Цей космічний апарат призначений для спостереження за поверхнею Землі. У заяві Пхеньяну також говорилося, що цей запуск приурочений до сторіччя з дня народження Кім Ір Сена. Занепокоєння з цього приводу вже висловили Росія, США, Японія і Південна Корея.

15 квітня 2012 р. виповнюється рівно 100 років з дня народження Кім Ір Сена, засновника північнокорейської держави і розробника ідеології "чучхе" - корейської версії марксизму.