ua en ru

Китай захопив підводний зонд США у Південно-Китайському морі

Китай захопив підводний зонд США у Південно-Китайському морі Фото: підводний безпілотник США

Китайці звинувачують американців у шпигунстві

Китай захопив американський підводний дослідницький зонд у міжнародних водах Південно-Китайського моря, стверджує влада США. Китайці звинувачують американців у шпигунстві, передає DW.

Зазначено, що американське судно USNS Bowditch, у команді якого не було військовослужбовців, використовувало два автоматичні зонди для збору океанографічних даних за 50 морських миль від узбережжя Філіппін. Однак китайський підводний човен, що наблизився на 500 метрів, захопив один із апаратів.

Як заявив представник Пентагону Пітер Кук, підводний зонд є власністю США, й американська влада "закликає Китай негайно повернути підводний апарат, дотримуючись усіх зобов'язань, згідно з міжнародним правом".

Крім того, команда USNS Bowditch пробувала зв'язатися з китайським кораблем по радіо, але не отримала відповіді. За даними американських моряків, вони і раніше стикалися з ситуаціями, коли дослідні кораблі США переслідувалися судами військово-морського флоту КНР, оскільки китайці підозрювали їх у шпигунській діяльності.

Інцидент із американським зондом стався на тлі нарощення напруженості навколо побудованих КНР штучних островів у Південно-Китайському морі в територіальній зоні, на яку претендують кілька держав регіону.

Нагадаємо, загострення відносин між КНР і США викликала також телефонна розмова новообраного президента США Дональда Трампа з главою Тайваню Цай Інвень - перший прямий контакт США з Тайванем із 1979 року, коли Вашингтон офіційно перервав дипломатичні відносини з островом.