ua en ru

Китай в I кварталі 2011 р. зафіксував торговий дефіцит у розмірі 1,02 млрд дол. - вперше з 2004 р

Китай зафіксував торговий дефіцит в першому кварталі 2011 р. на тлі сильної внутрішньої економіки і зростаючих світових цін на сировину, повідомило митне управління країни. З січня по березень Китай імпортував на 1,02 млрд дол. більше, ніж експортував, отримавши, таким чином, перший дефіцит торгівлі з 2004 р., передає Reuters.

Чжен Юшен, глава департаменту статистики митного управління, сказав державному телебаченню, що дефіцит першого кварталу, ймовірно, буде "тимчасовим", але додав, що торговий профіцит за 2011 р. буде меншим, ніж у 2010.

Профіцит торгівлі за березень у Китаї склав крихітні 140 млн дол. після дефіциту в 7,3 млрд дол. в лютому.

Експорт в березні підвищився на 35,8% у річному вирахуванні, а імпорт збільшився на 27,3%. Економісти очікували, що експорт зросте на 21%, а імпорт - на 19,5%, що в результаті дало б дефіцит у розмірі 4,2 млрд дол.

Дефіцит торгівлі в першому кварталі частково обумовлений сезонними факторами, оскільки експорт з Китаю зазвичай сповільнюється на початку року. Але це також говорить про успіхи, які робить країна, домагаючись більш збалансованих торговельних взаємин з рештою світу.

Крім того, такий стан справ є відображенням економічної реальності. Китай вже став найбільшим у світі експортером, і в нього залишилось мало простору для подальшого збільшення експорту. У той же час його попит на імпорт зростає стрибкоподібно, як і економіка.