ua en ru

Китай посилив контроль за рухом капіталу, - WSJ

Китай посилив контроль за рухом капіталу, - WSJ Фото: Китай посилив контроль за рухом капіталу

ЦБ Китаю підвищить резервні вимоги для інвесторів, щоб чинити тиск на юань

Китай вживає нові заходи для того, щоб запобігти відтоку капіталу з країни за кордон. Про це йдеться в повідомленні The Wall Street Journal.

Як повідомляється, Центральний банк Китаю у вівторок, 1 вересня, заявив, що він підвищить резервні вимоги для інвесторів, щоб чинити тиск на юань.

Як наголошується, ослаблення валюти загалом спонукає інвесторів шукати інші місця для вкладень. Також це ускладнить зусилля уряду в питанні генерації витрат і підтримки економічного зростання.

Як повідомили виданню керівники китайських банків, найбільші кредитори країни, у тому числі Bank of China Ltd. і China Citic Bank Corp., підсилюють внутрішній контроль за великими валютними операціями корпоративних клієнтів.

"Між тим, фінансові регулятори, разом з силами безпеки країни, активізують зусилля, щоб приборкати незаконних агентів грошових переказів, які заробляють на життя, допомагаючи людям переводити гроші з Китаю", - йдеться в повідомленні.

Як наголошується, ці заходи покликані підтримати валюту і стримати падіння юаня після девальвації, розпочатої НБК 11 серпня.

Також повідомляється, що у вівторок, офіційні дані з виробництва за серпень показали низький рівень промисловості протягом трьох років. Індекс Dow Jones Industrial Average впав 469.68 пунктів, або на 2,8%, до 16058.35.

Крім того, повідомляється, що з початку 2015 юань подешевшав до долара на 2,6%.

"Достовірні дані про відтік коштів важко найти, тому що багато інвесторів виводять гроші з країни таким чином, щоб обійти жорсткі обмеження Китаю. Деякі інвестори перевели гроші з країни через тривалу антикорупційну кампанію Пекіна", - повідомляє видання.

Тим не менш, зазначається, що економісти вказують на ознаки того, що гроші виводяться з країни. Валютні резерви Китаю, які торік майже досягли 4 трлн дол., скоротилися з тих пір більш ніж 341 млрд дол.

Також повідомляється, що китайські інвестиції в зарубіжну комерційну нерухомість склали 6,5 млрд дол.

Китайські компанії можуть обмінюватися юанів для іноземних валютах тільки для затверджених бізнес-цілей, таких як платити за імпорт або затверджених іноземних інвестицій.

Як повідомляється, згідно з новими умовами, китайські компанії можуть обмінювати юані на валюту тільки в разі обгрунтованості операцій потребам господарської діяльності. Це може бути оплата імпорту, схвалені інвестиції за межами країни.

Крім того, за повідомленням аналітиків Goldman Sachs, відтік капіталу з Китаю з 11 серпня оцінюють в 150-200 млрд дол. Разом з тим, економіст JPMorgan Chase & Co. Чжу Хайбін вважає, що з кінця III кварталу 2014 року по 30 червня Китай втратив 340 млрд дол. У свою чергу, економіст Macquarie Group Ltd. Ларрі Ху оцінив витік коштів за кордон за той же період в 264 млрд дол.

Також, незважаючи на різницю в оцінках, в разі подальшого ослаблення юаня або нових ознак гальмування економіки економісти прогнозують посилення відтоку капіталу в найближчі місяці.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що китайський фондовий ринок відновив падіння.