ua en ru

Китай надасть Україні квоти на експорт продукції

У найближчі п'ять років Китай має намір імпортувати продукції на 10 трлн дол. Частина цієї квоти може дістатися Україні, що відкриває великі перспективи перед вітчизняним сільським господарством. Так, в ході офіційного візиту Президента України в Китай міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк підписав протокол про фітосанітарні та інспекційних вимогах щодо експорту з України сої та ячменю, у подальших планах - експорт пшениці і рапсу.

«Уряд продовжує системну роботу з розширення географії експорту вітчизняної сільгосппродукції. Це неодноразово підкреслював Президент і це є невід'ємною частиною Стратегії розвитку агросектору до 2020 р. І завдяки підписанню протоколів збільшиться частка вітчизняної сільгосппродукції в загальному товарообігу КНР», - зазначив Присяжнюк.

Дана угода, на думку глави відомства, дозволить вивести Україну в розряд основного постачальника продовольства на китайський ринок.

Крім цього, в ході робочого візиту Президента до Китаю було підписано Меморандум про будівництво нового сучасного глибоководного порту в Криму і про реконструкцію Севастопольського морського рибного порту. Китай інвестує в ці проекти більше 13 млрд дол.

Всього Україна і Китай підписали понад 20 стратегічних угод про розвиток торгівлі та інвестиційного співробітництва. Віктор Янукович і Глава КНР Сі Цзіньпін підписали спільну декларацію про подальше поглиблення стратегічного партнерства. Декларація включає більше двох десятків договорів, меморандумів та контрактів у фінансовій , виробничій та енергетичній сферах на суму понад 30 млрд дол. У наступному році Україна отримає 18 млрд дол. у вигляді кредитів та інвестицій.

Був підписаний Меморандум між Державною іпотечною установою та китайською корпорацією CITIC Construction про будівництво доступного житла в Україні. На ці цілі Китай надасть 15 млрд дол. строком на 15 років з можливістю пролонгації та розширення цього проекту.

Крім того, укладено угоду між Мінпаливенерго і Китайською національною інжинірингової корпорацією «Ухуань інжиніринг Ко. Лтд», що передбачає будівництво заводу з виробництва синтетичного газу. У підсумку реалізації проекту буде створено 2 тис. нових робочих місць на самому заводі і близько 100 тис. на вітчизняних вугледобувних підприємствах.

На даний момент щорічний обсяг двосторонньої торгівлі між Україною і Китаєм становить 10 млрд дол. Обсяг товарообігу визначає Китаю друге місце серед 217 країн, з якими торгує Україна, і складає 8% від загального товарообігу країни. Підписані з КНР угоди дозволять збільшити ці показники втричі.