ua en ru

Китай планує інвестувати в газове родовище біля узбережжя Кіпру

Китайська держкомпанія China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) має намір інвестувати в розробку газового родовища біля узбережжя Кіпру, повідомляє CBS News з посиланням на міністра внутрішніх справ Кіпру Неокліса Сілікіотіса. Крім китайської, на участь у проекті претендують ще кілька компаній.

Увагу CNOOC привернула розробка газового родовища, яке на південь від острова виявила американська Noble Energy в грудні 2011 р. Обсяг його запасів оцінюється приблизно до 230 млрд куб. м. Другий раунд видачі ліцензій на буріння почався в лютому ц.р.

Відзначимо, що заява Сілікіотіса була озвучена через кілька днів після того, як міністр фінансів Кикиса Казамиса повідомив, що азіатські інвестори розглядають можливість придбання державних облігацій Кіпру на суму 500 млн євро.

Нагадаємо, що Noble Energy в 2010-2011 рр. виявила кілька родовищ природного газу загальним обсягом майже 950 млрд куб. м. Разом з тим, розробка родовищ стала предметом суперечки між Кіпром і невизнаної Турецької Республіки Північного Кіпру.