ua en ru

КНР інвестує 1,5 трл дол. у розвиток економіки протягом 5 років

Китай планує інвестувати близько 1,5 трл дол. у розвиток стратегічно важливих для його економіки промислових галузей протягом п'яти років, повідомляє Reuters з посиланням на свої джерела.
"Державна рада планує інвестувати близько 2 трлн юанів (300 млрд дол.) в розвиток стратегічних галузей промисловості щороку протягом наступних п'яти років", - повідомило джерело, пов'язане з керівництвом країни.
План спрямований на прискорення перетворення КНР з постачальника дешевих товарів у виробника важливих передових технологій. Аналітики скептично поставилися до імовірної суми інвестицій, що практично дорівнює 5% річного ВВП Китаю, але додали, що така значна сума вказує на рішучість держави провести структурне зрушення в економіці.
Сектори, куди планується направити інвестиції, включають розробку альтернативних видів енергії, біотехнології, інформаційні технології нового покоління, передове промислове обладнання, автомобілі на альтернативному паливі, прогресивні матеріали та енергозберігаючі та нешкідливі для навколишнього середовища технології.
Уряд КНР навряд чи виділить кошти з бюджету, але розраховує на інвестиції з боку регіональної влади, корпорацій, а також банківські кредити.
Пекін вже говорив про те, що збирається розвивати промисловість і розробляє політику, яка допоможе країні позбутися залежності від низькосортного виробництва. На даний момент стратегічні галузі виробляють близько 2% ВВП. Мета Китаю збільшити цю частку до 8% ВВП до 2015 р. і до 15% - до 2020 р.
Для здійснення плану необхідне схвалення Всекитайських зборів народних представників, які зберуться на щорічне засідання в березні 2011 р.