ua en ru

Китай інвестує в будівництво сталеливарного заводу в США, незважаючи на протести американських законодавців

Китайська державна компанія Anshan Iron & Steel Group Corp. підписала угоду з американським сталеливарним підприємством Steel Developement Co. про інвестиції в будівництво сталеливарного заводу на річці Міссісіпі, незважаючи на протест з боку деяких законодавців, які стверджують, що дане співробітництво може підірвати національну безпеку Сполучених Штатів Америки. У власність Anshan перейдуть 14% акціонерного пакету підприємства, а її представники увійдуть до складу ради директорів американської компанії, передає РБК з посиланням на Associated Press. Партнерами Steel Developement виступають також компанії з Італії, Японії, Німеччини та Канади.

Дана операція, незважаючи на невисоку суму (раніше повідомлялося, що вона складе 7 млн дол), викликала широкий резонанс. Аналітики стверджують, що вона повинна послужити індикатором того, наскільки гравці американського ринку готові приймати інвестиції з боку китайських підприємців. У цьому зв'язку в ділових колах США поширилася думка, що відмова від цих інвестиції може обернутися новим жорсткістю протекціоністської політики та ринкової "помстою" з боку Китаю. Так, голова Міністерства торгівлі США Джон Уоткінс попередив, що "відмова від даної операції може запустити цикл контрзаходів у всіх країнах Тихоокеанського регіону, який складно буде зупинити".

Відзначимо, що уряди обох країн однаково незадоволені умовами доступу на національні ринки стали, автомобільних шин, кінофільмів і інших товарів. Не так давно американська влада збільшила мито на ввезення алюмінію китайського виробництва, після того як китайські опоненти підвищили ПДВ на вироблену в Сполучених Штатах Америки птицю.

За останні кілька років китайські компанії інвестували мільярди доларів, при цьому основні потоки капіталу були направлені в розробку гірничо-і нафтовидобувних активів в Африці, Центральній Азії та інших регіонах. Розширюється присутність китайських компаній на світовому ринку викликало дискомфорт у деяких країнах, які поспішили частково заблокувати доступ державних підприємств з КНР в стратегічно важливі галузі.