ua en ru

В Китаї поліція жорстко подавила масштабний протест цивільних: що сталося

В Китаї поліція жорстко подавила масштабний протест цивільних: що сталося Фото: в Китаї поліція жорстко подавила масштабний протест цивільних (Getty Images)

Китайська влада жорстко розігнала мирний протест вкладників. Цивільні намагалися повернути свої заощадження з банків, які зіткнулися з кризою.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на CNN.

З квітня поточного року чотири банки у центральній китайській провінції Хенань заморозили вклади на мільйони доларів. Вкладники влаштовували декілька демонстрацій, однак їх вимоги залишалися поза увагою.

Цієї неділі більше тисячі вкладників з усього Китаю зібралися навпроти відділення центрального банку Китаю, аби розпочати найбільшу акцію з початку пандемії COVID-19 в країні.

Натовп, серед якого були люди похилого віку та діти, зайняли місця на сходах банку й скандували гасла. Використання прапорів для демонстрації патріотизму, є звичайною стратегію для протестувальників, аби показати, що їх невдоволення спрямовано лише проти місцевих органів влади.

Протистояння між правоохоронцями та протестуючими почалося неочікувано. Як відзначають очевидці, поліція збивала зі сходів людей, у тому ж числі жінок та літніх людей. Одна з мітингуючих відзначила, що під час опору їй пошкодили руку, інший же 45-річний чоловік заявив, що його штовхали ногами після того як повалили на землю.

"Я не очікував, що цього разу вони будуть настільки жорстокими і безсоромними. Не було жодного зв'язку, жодного попередження, перш ніж вони жорстоко розігнали нас", - заявив один із протестуючих.

Протестувальників посадили в десятки автобусів та відправили до імпровізованих місць ув'язнення по всьому місту - від готелів, шкіл до заводів.