ua en ru

Україні не загрожує подібна до киргизької ситуація, – Т.Чорновіл.

Ситуація в Киргизії являється надкритичною. Це приклад країни, котра руйнується внаслідок відсутності будь-яких державних традицій, неготовності політичних еліт до того, щоб мати в країні хоча б якусь стабільність. Про це в коментарі РБК-Україна заявив перший заступник голови комітету Верховної Ради України у закордонних справах Тарас Чорновіл.

В Киргизії на даний момент абсолютно не легітимно приходить до влади колишня опозиція і можна передбачати, що нова влада не зробить, як і попередня, жодних кроків щодо руйнування корупції, виведення країни на більш-менш адекватний рівень. «Країна, буквально через якихось півтора-два роки опиниться знову на грані чергової такої ж самої кривавої, дикої революції. Фактично, ще одне таке дійство і про існування киргизької держави можна буде говорити з дуже великим знаком запитання», - відзначив Т.Чорновіл.

В той же час, як зауважив Т.Чорновіл, найгіршим в даній ситуації є, можливо, не тільки внутрішня відсутність розуміння хоча б якоїсь суспільної відповідальності, але ще й те, що на ситуації в Киргизії постійно намагаються спекулювати і використовувати ті революційні пориви, які там відбуваються, інші країни світу. Адже минулого разу революцію досить активно використали і підтримали США. Зараз, поки що, ще ніхто не втрутився в цей процес, але очевидно, що бажаючі знайдуться, чи то з російського боку, що є найбільш імовірним в даному випадку, чи, знову ж таки, з американського, відзначив політик.

На думку Т.Чорновола, для Киргизії зараз може бути єдиний варіант порятунку - якщо відповідно до певних принципів Шанхайської організації співпраці в цю ситуацію спробують втрутитись структури ШОС і на певний період введуть туди миротворчі контингенти, встановлять там мандат від міжнародної організації і в такий спосіб хоча б трохи стримуватимуть політичні пристрасті. На його думку, країна знаходиться на межі руйнування.

Т.Чорновіл відзначив, що Україні, як країні, що пережила помаранчеву революцію, подібна ситуація не загрожує: «Для України ця ситуація не є характерною. У нас більші традиції демократії, у нас вищий рівень політичної культури і плюс, все ж таки це є достатньо велика потужна країна, в якій будь-які різкі рухи в один чи другий бік не є настільки реальними».

На його думку, 20-21 століття це вже не є століттям революцій, це вже період глобальних еволюційних процесів і будь-які спроби робити щось революційним принципом абсолютно у всіх випадках приречені на поразку.

Нагадаємо, що в Киргизії тривають масові заворушення, в результаті яких владу захопила опозиція. В результаті заворушень загинуло вже 74 людини.