ua en ru

Кіпрська "дочка" En+ подала позов до уряду Чорногорії на 100 млн євро

Центрально-європейська алюмінієва компанія (ЦЕАК, "дочка" En+ Group Олега Дерипаски і мажоритарій алюмінієвого заводу в Подгориці (КАП, Чорногорія)), подала позов проти уряду Чорногорії і ряду державних фондів на 100 млн євро в міжнародний арбітражний трибунал, призначений Паризьким арбітражним судом, йдеться в повідомленні ЦЕАК.

Засідання трибуналу відбудеться у Відні за правилами комісії Організації Об'єднаних Націй по праву міжнародної торгівлі.

Коментуючи позов, представник ЦЕАК в арбітражному процесі доктор Маттіас Менке зазначив: "Метою ЦЕАК було будівництво провідного виробника алюмінію в центральній Європі. Для досягнення цієї мети компанія інвестувала величезні кошти в розвиток КАП та інших активів у Чорногорії. Проте всі зусилля ЦЕАК були зруйновані діями влади Чорногорії. При продажу заводу уряд надав ЦЕАК недостовірну фінансову звітність КАП. Потім ЦЕАК був безпідставно позбавлений можливості будівництва енергетичних потужностей для забезпечення КАП власною енергією. В даний час уряд Чорногорії ініціювало банкрутство КАП, в результаті чого ЦЕАК позбувся свого бізнесу у Чорногорії - без будь-яких компенсацій своїх інвестицій".

Цей процес стане вже другим, ініційованим ЦЕАК проти уряду Чорногорії. Перший на підставі міжнародної угоди про захист прав іноземних інвесторів, укладеного між Чорногорією і Кіпром, резидентом якої є ЦЕАК, був початий ще в серпні поточного року. Однак у силу процесуальних положень угоди розгляд справи по суті розпочнеться тільки в лютому 2014 р.

Центрально-європейська алюмінієва компанія створена в 2005 р. на Кіпрі. Компанія є мажоритарним акціонером алюмінієвого заводу в Подгориці, бокситового рудника в Нікшичі (Чорногорія), а також володіє глиноземним заводом в Румунії.

En+ Group - провідна російська індустріальна група, що об'єднує компанії, що працюють у сфері кольорової металургії і гірничорудної промисловості, енергетики, а також стратегічно пов'язаних з ними галузях. Група є контролюючим акціонером ОК "Русал", що володіє найбільшою приватною російської енергокомпанією "Євросибенерго", найбільшим в Росії виробником феромолібдена компанією СМР, значними вугільними родовищами і логістичним бізнесом. Інші бізнеси En+ Group включають в себе проекти з видобутку залізної руди, золота, інших ресурсів, а також атомній енергетиці. En+ Group контролюється структурами Олега Дерипаски (в тому числі компанія "Базовий елемент" володіє 20% акцій). "ВТБ Капітал" володіє 4,35% акцій компанії.