ua en ru

Кіпр висунув ультиматум щодо переговорів про возз'єднання острова

Кіпр висунув ультиматум щодо переговорів про возз'єднання острова Фото: Кіпр висунув ультиматум в суперечці про видобутку газу (pixabay.com-dimitrisvetsikas1969)

Представник кіпрського уряду зустрівся з головою миротворчої місії ООН

Влада Кіпру готові відновити переговори про возз'єднання острова тільки після того, як Туреччина перестане перешкоджати розвідування газу на шельфі Середземного моря. Про це заявив представник кіпрського уряду Нікос Христодулидес після зустрічі з главою миротворчої місії ООН Елізабет Спехар, передає Associated Press.

За словами Христодулидеса, президент Кіпру Нікос Анастасіадіс повідомив Спехар, що він готовий відновити переговори з лідером турків-кіпріотів Мустафою Акинчи, як тільки така поведінка в районах, де Кіпр видав ліцензії на буріння, припиниться".

Нагадаємо, між Кіпром і Туреччиною розгорілася суперечка за видобуток газу на шельфі Середземного моря.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган застеріг владу Греції, Кіпру та керівництво міжнародних енергетичних компаній від необдуманих дій в акваторії поблизу Кіпру.

Він заявив, що всі договори Кіпру і Греції з енергетичними компаніями є нелегітимними.

Крім того, турецькі військові кораблі з 9 лютого блокують видобувні станції однієї з міжнародних компаній, яка намагається почати буріння в спірній акваторії.

Спір за неї між Туреччиною і Кіпром розпочався ще у 1996 році і ледь не призвів до збройного конфлікту.