ua en ru

Кіпр прогнозує збільшення видобутку природного газу на Кіпрському шельфі в найближчі 2-3 роки

Кіпр прогнозує збільшення видобутку природного газу на Кіпрському шельфі в найближчі 2-3 роки. Про це в ході третин міжнародної конференції "Україна-Кіпр: інвестиційні рішення" повідомив посол Кіпру в Україні Вассос Чемберлен, передає кореспондент РБК-Україна.

"Поступово Кіпр співпрацюватиме з великими міжнародними газовими компаніями і експлуатуватиме всі ділянки (родовища газу, - ред.). Це велика перспектива для Кіпру, і вже в найближчі 2-3 роки експлуатація буде приносити прибуток Кіпру", - сказав Чемберлен.

За словами посла, наприкінці минулого року був визначений об'єм усіх запасів природного газу. "Буквально вчора уряд Кіпру та транснаціональна компанія Mobil досягли угоди про експлуатацію одного з родовищ природного газу. Це родовище Афродіти. Запаси там оцінюються в 4,5 трлн куб. Футів ... Було вирішено після наукового висновку, що запаси варто експлуатувати, і буде співпраця з Єгиптом з цього питання. Тобто природний газ буде експлуатуватися у співпраці з Єгиптом, він єгипетський. Всього є 13 родовищ на шельфі Кіпру, які мають по геологічному прогнозом запаси природного газу ", - розповів дипломат.

Чемберлен також не виключив, що в покупці природного газу, видобутого на Кіпрському шельфі, буде зацікавлений Китай.

Нагадаємо, в листопаді 2013 р. уряд Кіпру підписав із французькою компанією Total меморандум про взаєморозуміння за проектом будівництва заводу з виробництва скрапленого (зрідженого) природного газу (СПГ).

Як відомо, Кіпр раніше заявив про намір розпочати промислову розробку родовищ газу до 2020 р.