ua en ru

Київрада не має наміру припиняти свої повноваження 2 червня

Київська міська рада не має наміру припиняти свої повноваження 2 червня. Про це РБК-Україна повідомило джерело в Київраді.

Нагадаємо, лідери опозиції неодноразово заявляли, що блокуватимуть роботу Київради з 2 червня, оскільки в цей день, на думку опозицію, завершується п'ятирічний термін її повноважень.

Читайте також: Вибори в Києві: рішення КСУ очікується до кінця тижня

Зокрема, як повідомило джерело в управлінні, Київрада не буде припиняти своїх повноважень, ґрунтуючись на частині другі статті 83 закону України "Про вибори депутатів ВР АР Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", де передбачено, що місцева рада, обрана на позачергових виборах, здійснює свої повноваження до обрання нового складу ради на наступних чергових місцевих виборах.

Крім того, як повідомив співрозмовник агентства, Київрада, у частині першій статті 49 закону "Про місцеве самоврядування в Україні" йдеться, що повноваження депутата місцевої ради починаються з дня відкриття першої сесії відповідної ради, з моменту оголошення підсумків виборів, і закінчуються в день відкриття першої сесії цієї ради нового скликання.

"Отже, висновок про те, що термін повноважень Київської міської ради спливає 02 червня 2013 року не відповідає нормам законодавства", - сказав співрозмовник інформагентства.

Читайте також: Київрада планує провести засідання після закінчення строку повноважень

Крім того, в управлінні правового забезпечення вважають, що Київська міська рада та заступник міського голови - секретар Київради виконуватимуть свої повноваження в повному обсязі до моменту обрання нової Київради та нового Київського міського голови відповідно.

"Отже, заступник міського голови - секретар Київради Галина Герега на законних підставах здійснює повноваження Київського міського голови. Вказані повноваження припиняються у момент початку повноважень Київського міського голови, обраного на позачергових виборах відповідно до закону, або у день відкриття першої сесії Київради, обраної на чергових місцевих виборах", - сказало джерело.

Галина Герега звернулася до Верховної Ради України з клопотанням щодо призначення позачергових виборів Київського міського голови. Строки розгляду Верховною Радою України таких клопотань законодавством не визначено.

Отже, як сказав співрозмовник видання, рішення Конституційного суду України забезпечить прийняття ВР постанови щодо проведення виборів у м. Києві.

Також нагадаємо, що екс-мер Києва Леонід Черновецький подав у відставку за декілька днів до того, як спливли його повноваження.