ua en ru

Київський інститут "Енергопроект" створив нову реакторну установку В-392.

ВАТ "Київський науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут "Енергопроект" (ПАТ КІЕП) створило нову реакторну установку В-392. Про це повідомив голова правління ПАТ КІЕП Юрій Малахов в ході брифінгу, присвяченого будівництву 3-го і 4-го енергоблоків ХАЕС , передає кореспондент РБК-Україна.

"В-392 - це еволюційна реакторна установка в порівнянні з тими установками, які експлуатуються на наших станціях. У ній ми реалізували велику кількість заходів з підвищення безпеки. Вона стала економічніша і на порядок, більш безпечна", повідомляє Ю.Малахов.
Також він додав, що в установці змінений корпус реактора. Замість зварного корпуса роблять кований, замість 30 років термін його експлуатації буде дорівнює 60 рокам. "Протягом цього терміну виключається будь-яке пошкодження, він забезпечує повну безпеку. У складі цього блоку реалізована нова система безпеки, також додатково додані три системи безпеки - це пасивні системи, які не вимагають участі оператора. У випадку, коли немає зовнішнього джерела енергопостачання, ці системи дозволяють відводити тепло від реакторної установки і як можна довше забезпечувати теплоту цієї зони і не допускати її перегрівання ", - зазначив Ю.Малахов.
Він також повідомив, що станції, які експлуатують такі системи, існують в РФ (Ленінградська (тільки будується), Воронезька і Балтійська), Індії та Фінляндії.
Глава правління ПАТ КІЕП також додав, що якщо б японські атомні станції володіли таким спорудами, вони б уникнули катастрофи.