ua en ru

Київська область зацікавлена в притоку китайських інвестицій, - Качний

Київська область зацікавлена в притоку китайських інвестицій. Про це заявив голова Київської обласної ради Олександр Качний під час зустрічі із делегацією робочої групи канцелярії з іноземних справ уряду провінції Гуандун Китайської Народної Республіки, повідомляє прес-центр Качного.
"Сьогодні економіка Китаю лідирує в світі за темпами зростання, тому ми зацікавлені в притоку китайських інвестицій. Для столичного регіону Китай може стати стратегічним партнером, адже ми можемо надати широкі можливості для розвитку інвестпроектів, в першу чергу інфраструктурних. Зі свого боку влада Київської області готова виступити гарантом прозорості роботи на нашому ринку для китайських інвесторів", - заявив Качний.
Впродовж зустрічі були обговорені спільні проекти на території Київської області, розробка яких почнеться найближчим часом. Близько 1 млрд долл. інвестицій потребує проект будівництва нової обласної кільцевої дороги, що проляже на відстані 40 км. від столиці. На зустрічі йшлося також про проект впровадження енергозберігаючих технологій на об'єктах соціальної сфери Київської області, зокрема заміну котелень та котлів газового опалення на котли, що використовують альтернативні джерела енергії, наприклад сонячну. Орієнтова вартість проекту становитиме близько 200 млн долл. Сторони обговорили також проект будівництва на території столичного регіону постійно діючого китайського культурно-виставкового центру, де будуть представлені всі провінції КНР - як в культурно-інформаційному, так і в діловому плані. Голова Київської облради повідомив також, що китайській стороні було запропоновано взяти участь у будівництві товарних ринків на автомобільних магістралях Київ-Житомир та Київ-Одеса, а також презентовано можливості двох технопарків - індустріального у Вишгородському районі та інноваційно-технологічного - у Фастові.
Нагадаємо, в першому півріччі 2011 р. товарооборот між Київською областю і Китаєм склав 78,2 млн дол., в тому числі експорт - 4,1 млн дол., імпорт - 74,1 млн дол. З Київської області до Китаю експортуються жири та олії, деревина та вироби з неї, молоко та молочні продукти, котли, машини, нафта та продукти її переробки. З Китаю до столичного регіону - продукти хімічної промисловості, полімерні матеріали та пластмаси, електричні машини та устаткування тощо.