ua en ru

Кияни пропонують шляхи врегулювання ситуації з Майданом

Кияни відгукнулися на запрошення до діалогу про шляхи врегулювання ситуації з Майданом, яке прозвучало від в.о. голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Анатолія Голубченка. У міській контактний центр, як і раніше, надходять скарги на незручності від тривалих масових акцій в центрі Києва, однак тепер з'явилися і звернення, в яких містяться пропозиції звичайних киян щодо розв'язання конфлікту між мітингувальниками та мешканцями навколишніх будинків. Про це повідомив директор КБУ "Контактний центр міста Києва" Єгор Стефанович, передає прес-служба КМДА.

"Усі пропозиції, що надійшли у вигляді дзвінків за телефоном 15-51 або у вигляді повідомлень на сайті, виділяються в окрему групу і передаються аналітикам для систематизації та узагальнення. Поки таких звернень ще небагато, але вже можна зробити висновок, що серед киян є прихильники як агресивних методів ліквідації Майдану, так і законодавчого врегулювання ситуації, до позицій яких ми ставимося дуже уважно", - говорить Стефанович.

Зокрема, серед звернень, які вже передані аналітикам, більшість як і раніше містять прохання і вимоги "розігнати і розібрати Майдан". Але зустрічаються і слова підтримки. Нагадаємо, в.о. голови КМДА Анатолій Голубченко закликав висловлюватися усіх киян, незалежно від політичних уподобань, і люди відгукнулися на цей заклик.

"Коли, нарешті, місто Київ звільнять від мітингувальників і жителі Києва зможуть вільно пересуватися по своєму місту? Зараз права киян на вільне пересування по місту порушені", - звертається до Сall-центру один з мешканців Печерського району. "Заявниця підтримує Євромайдан, хоче, щоб люди продовжували відстоювати свою думку і за необхідності жили в наметах", - переказує оператор суть телефонного звернення від іншої жительки цього ж району.

Пропозиції щодо врегулювання ситуації також висловлюються різні. "Очистити місто від мітингувальників, навіть якщо для цього буде необхідно використовувати силові заходи, і змусити Кличка, Яценюка і Тягнибока компенсувати збитки, завдані Києву представниками опозиції", - вимагає мешканець Дніпровського району. "Не звертати уваги на дії опозиції", - пропонує мешканка Святошинського району.

Інший мешканець Святошинського району пропонує "створити в місті Києві щось на зразок гайд-парку (Лондон), де всі бажаючі висловитися мали б таку можливість і при цьому були б почуті владою, не займаючи центр міста". Інший киянин пропонує "надати і обладнати місце під "Майдан" для проведення "масових протестів" де-небудь в районі спорткомплексу "Чайка" (на місці, де Папа Римський проводив богослужіння), Корчуватого або в іншій місцевості за міською межею".

Відразу кілька киян пропонують призначити і провести вибори мера Києва. "Нормалізація ситуації пройде тільки в тому випадку, коли буде обраний мер міста. Прохання провести вибори", - запропонував по телефону житель Шевченківського району.

Ще один мешканець Шевченківського району висловив пропозицію провести референдум для киян "Євромайдану", щоб всі незадоволені заворушеннями в місті могли висловити свою думку".

"Прохання організувати суботник, де буде проведено демонтаж барикад і прибирання Майдану Незалежності, на який будуть запрошені всі бажаючі кияни", - такі пропозиції надійшли з Дарницького району.

Контактний центр продовжує приймати дзвінки та електронні повідомлення від киян з пропозиціями щодо врегулювання ситуації в центрі міста. Як заявляв Анатолій Голубченко, необхідно, щоб не були порушені права громадян на мирні протести і при цьому щоб інші кияни не відчували незручностей від проведення масових акцій в центрі міста.