ua en ru

Справа Мартиненка: затримано підозрюваного в заволодінні коштами "Енергоатома"

Справа Мартиненка: затримано підозрюваного в заволодінні коштами "Енергоатома" Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Затриманий з листопада 2017 перебував у розшуку

У Києві детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) 11 жовтня затримали людину, імовірно причетну до заволодіння коштами ДП НАЕК "Енергоатом" у сумі 6,4 млн євро. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на повідомлення в Twitter прес-служби НАБУ.

"11 жовтня 2018 року в Києві детективи НАБУ під процесуальним керівництвом САП затримали людину, імовірно причетну до заволодіння коштами ДП НАЕК "Енергоатом" у сумі 6,4 млн євро. Затриманий з листопада 2017 перебував у розшуку", - йдеться в повідомленні.

Дії підозрюваного кваліфікуються за ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст.191 Кримінального кодексу України (пособництво в заволодінні організованою групою чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого в особливо великому розмірі). Зазначеній особі повідомлено про підозру.

За інформацією ЗМІ, мова йде про Павла Скаленко, який був оголошений у розшук з 13 листопада 2017 року.

Справа Мартиненка: затримано підозрюваного в заволодінні коштами "Енергоатома"

Нагадаємо, в кінці вересня Апеляційний суд Києва заочно взяв під варту Євгена Бугу, який є фігурантом справи колишнього нардепа Миколи Мартиненка.

Як відомо, на початку серпня Апеляційний суд Києва скасував рішення суду першої інстанції повернути на доопрацювання прокурорам справу колишнього народного депутата Верховної ради Миколи Мартиненка. Крім Мартиненка обвинувальний акт стосується ще п'ятьох фігурантів. Це керівник ВАТ ОГХК Руслан Журило, гендиректор ДП "Східний ГЗК" Олександр Сорокін, перший заступник голови "Нафтогазу" Сергій Перелому, заступник гендиректора держконцерну "Ядерне паливо" Володимир Богданець і керівник дочірнього підприємства "Атомкомплект" у складі "Енергоатому" Валерій Васильків.

Крім того, детективи НАБУ розслідують ще два кримінальні провадження щодо Мартиненка у справі заволодіння коштами дп НАЕК "Енергоатом" в різні періоди часу.

Детективи НАБУ встановили, що учасники угруповання в 2008-2012 роках штучно створили умови проведення низки тендерів, завдяки яким переможцем визнана чеська компанія Skoda JS із завищеними на 6,4 млн євро цінами. Надалі Skoda JS перерахувала 6,4 млн євро на рахунок Bradcrest Investment S.A. (Панама), єдиним власником якої є Мартиненко. Завдяки даними чеських правоохоронців вдалося встановити, що в період з квітня 2014 року за такими ж обставинами, як у період 2008-2012 років, на користь компанії Bradcrest Investment SA фірма Skoda JS перерахувала 390,5 тис. євро на рахунок Devecom Company Limited, відкритий у банку Eurobank Cyprus Ltd. При цьому також встановлено, що представником компаній Bradcrest Investment S. A. і Devecom Company Limited був один чоловік.