ua en ru

У Києві пройшла акція протесту рибалок

2 жовтня пройшла акція протесту активістів громадської організації рибалок "Посейдон" під будівлями Держагентства рибгосподарства і Мінагрополітики. Рибалки мітингували проти незаконного скасування держпідприємству "Регіональний дослідно-експериментальний комплекс" (Одеська область с. Палєєвка) режиму рибогосподарської експлуатації Хаджибейського лиману.

Протестувальники тримали плакати "Не допустимо екологічної катастрофи на Хаджибейському лимані", "Скасування режиму - рай для браконьєрів", "Ярема - корупціонер".

Як розповіли рибалки, скасування означає заборону на вилов риби та зариблення Хаджибейського лиману, потенціал якого досягає 1 350 тонн риби на рік. Більше 70 працівників залишаться роботи, а самому підприємству загрожує банкрутство через зрив поставок риби на суму понад 4,5 млн грн.

Як зазначається, на місце держпідприємства на лимані претендує приватне підприємство - асоціація "Хаджибейський лиман" і "Хаджибей-2015", щодо яких відкрито кримінальну справу за фактом фіктивного зариблення. Крім того, за даними рибалок, керівництво агентства перешкоджає приватизації підприємства колективом, а нинішнього директора виживають з посади.

Юрист держпідприємства Геннадій Чебанов вважає, що скасування негативно позначиться на стані лиману.

"Держпідприємство не тільки позбавили права восени ловити рибу, але і зариблювати об'єкт, що може призвести до екологічної катастрофи. Без штучного зариблення популяція може вичерпатися. Мова йде про тотальне знищення природних місць нересту пеленгаса, кефалі, товстолобика, бичка, окуня і місць нагулу її живої маси", - стверджує юрист.

Підкреслюється, що не тільки зариблення, але і контрольований лов перешкоджають масовому замору риби. Надлишок риби у водоймі також провокує розвиток інфекцій. Влітку лиман був на межі катастрофи через спеку і розростання тіни. За словами юриста, заборона фактично змушує рибалок підприємства йти в браконьєри. Рибалки зізнаються, що "курирує" браконьєрів Західно-Чорноморська рибоохорона, яка щотижня отримує по 7 тис. грн з човна.

Глава "Посейдона" Дмитро Устинов впевнений, що держпідприємство позбавили прав на догоду імпортерам замороженої риби.

"Держпідприємство, яке дає до 30% українського обсягу пеленгаса і товстолобика, не зможе виловлювати рибу, що призведе до її подорожчання в два-три рази. Наша риба стане дорожче привізної. Цього й домагаються імпортери", - резюмує Устинов.

За словами Чебанова, підприємство судиться з Держрибагенством через скасування режиму, але криза докотилася вже й до легендарного одеського Привозу, де риби стало істотно менше.

У Києві пройшла акція протесту рибалокУ Києві пройшла акція протесту рибалокУ Києві пройшла акція протесту рибалокУ Києві пройшла акція протесту рибалокУ Києві пройшла акція протесту рибалок