ua en ru

У Києві планують зробити обов'язковим використання української мови в сфері обслуговування

У Києві планують зробити обов'язковим використання української мови в сфері обслуговування Фото: Київрада

Звернення до клієнта в магазині, кафе, в транспорті повинні починатися на українській мові

Київська міська рада сьогодні прийняла за основу проект рішення про обов'язкове використання української мови в сфері обслуговування. Про це повідомляє кореспондент РБК-Україна.

Згідно з документом, звернення до клієнта в магазині, кафе, в транспорті повинні починатися на українській мові. У кафе повинно бути меню державною мовою, саме його пропонують клієнту першим. Тільки на прохання клієнта меню можуть надати на іншій мові.

Крім того, вивіски і оголошення в Києві повинні бути виконані українською мовою. Якщо вивіска відображає зареєстрований торговий знак, то її встановлення можливо тільки або з перекладом назви, або після його транслітерації українською мовою. При цьому розмір шрифту повинен бути точно таким же, як і шрифт оригінальної назви.

Втім, покарання за порушення цих правил в проекті рішення Київради не прописані.

Відзначимо, що протягом декількох тижнів депутати Київради можуть письмово подавати правки до даного рішення. Голосування окремо за кожну з них заплановано на наступному засіданні ради.

Нагадаємо, дані опитування соціологічної служби Центру Разумкова свідчать про те, що більш ніж дві третини громадян України вважають своєю рідною мовою українську.