ua en ru

Київ не дивлячись на кризу не припинить експортувати зерно до Грузії, - посол України в Грузії

Україна не дивлячись на кризу не припинить експортувати зерно до Грузії, заявив посол України в Грузії Василь Цибенко, повідомляє РБК.
За його словами, вже йдуть переговори з приводу оформлення нових контрактів між грузинськими і українськими компаніями. "Унаслідок світової кризи Україна суттєво обмежила експорт пшениці і інших зернових, але це не торкнеться постачань до Грузії. Стихійні лиха, пшениці, що негативно позначилися на урожаї, змусили Росію, де отримано 60 млн т зерна, тобто на 30 млн т менше ніж очікувалося, накласти заборону на продаж зерна іншим країнам. Все це вплинуло на зростання закупівельних цін. Ми також отримали менше зерна, ніж торік, і зазнаємо певних труднощів, але до Грузії пшеницю відправимо", - зазначив посол.
Нагадаємо, останнім часом у Грузії вартість хліба зросла на 15%. Намагаючись заспокоїти незадоволене населення, міністр сільського господарства Бакур Квезерелі заявив, що в країні дефіцит зерна не виникне, не дивлячись на вимушене обмеження експорту зерна з РФ. "Частина альтернативних джерел для закупівель вже знайдена, але продовжуємо пошук і інших можливостей, - повідомив Б.Квезерелі. - Подорожчання хліба викликане дефіцитом зерна на світовому ринку і зростанням закупівельних цін на зернові майже повсюдно". За словами міністра, у Грузії зараз достатньо запасів для того, щоб уникнути нестачі пшениці і, відповідно, паніки.