ua en ru

Khan Resources подала позов проти російського уранового холдингу "Атомредметзолото" на 286 млн дол

Канадська уранодобувна Khan Resources оголосила, що подала до Вищого суду провінції Онтаріо позов проти російського уранового холдингу ВАТ "Атомредметзолото" (АРМЗ, "дочка" "Атоменергопрому") і його дочірнього підприємства ВАТ "Пріаргунське виробниче гірничо-хімічне об'єднання". В рамках даного позову канадська компанія вимагає від російського підприємства відшкодування збитку у розмірі 300 млн канадських доларів (286 млн дол. США), йдеться в опублікованому сьогодні прес-релізі Khan, повідомляє РБК.
На думку Khan, АРМЗ і Пріаргунськоє виробниче гірничо-хімічне об'єднання порушили свої фідуціарні зобов'язання (переймані на себе будь-якою особою, що здійснює свою професійну діяльність на користь іншої особи), будучи партнерами Khan в спільному підприємстві. Мова йде про Центрально-азіатську уранову компанію (ЦАУК), що володіє ліцензією, на розробку найбільшого в Монголії Дорнотського родовища урану сумарними запасами до 22 тис. т (21% ЦАУК належить АРМЗ, 21% - уряду Монголії і контрольний пакет у 58% знаходиться у розпорядженні Khan). Крім того, позивач вважає, що АРМЗ і Пріаргунськоє виробниче гірничо-хімічне об'єднання не врахували інтереси канадської компанії в прагненні створити СП з урядом Монголії по розробці родовища Дорнод і перешкоджають його економічним стосункам з монгольською державною компанією "Монатом" (володіє 21% акцій в ЦАУК).
У прес-релізі канадської компанії сказано, що АРМЗ перешкоджало його операції з Китайською національною ядерною корпорацією CNNC Overseas Uranium Holding Ltd. (CNNC), що займається ядерною енергетикою.
Нагадаємо, що 27 листопада 2009 р. АРМЗ направило акціонерам Khan Resources пропозицію про покупку 100% акцій по 0,65 канадського дол. за штуку. Проте рада директорів канадської компанії відкинула цю пропозицію і не рекомендувала акціонерам приймати його. За рахунок покупки Khan Resources АРМЗ розраховувала дістати доступ до уранових ресурсів Монголії, проте в цій суперечці Росію обійшов Китай.
На початку лютого 2010 р. канадська уранодобувна Khan Resources, за яку боролося російське АРМЗ, прийняла пропозицію про поглинання з боку китайської корпорації CNNC. Відповідно до угоди між CNNC і Khan, китайська компанія планувала викупити акції Khan Resources, що знаходяться в обігу, за ціною 0,96 канадського долара за штуку. Тоді представники канадської компанії заявили, що пропозиція CNNC перевершує на 48% "недружню пропозицію" з боку АРМЗ.
Проте в квітні 2010 р. Агентство з атомної енергії Монголії анулювало ліцензії Khan на видобуток і розвідку урану. Тоді представники Khan повідомили, що компанія отримала відповідне повідомлення від монгольської влади про визнання недійсними ліцензій ЦАУК. Після цього АРМЗ і CNNC втратили інтерес до покупки акцій канадської компанії.