ua en ru

КДБ Південної Осетії заявив про можливість арешту спостерігачів ЄС у разі порушення кордону республіки

Комітет держбезпеки Південної Осетії повідомив, що європейські спостерігачі в Грузії, які порушили кордон з самопроголошеною республікою, будуть затримуватися, повідомляє BBC.

У заяві комітету йдеться, що спостерігачі Євросоюзу приходять до кордону Грузії і Південної Осетії і намагаються заговорити з південноосетинськими прикордонниками. Все це, згідно із заявою КДБ, йде врозріз з домовленостями з Євросоюзом і розглядається Південною Осетією як "провокаційні і спрямовані на загострення обстановки" дії.

Згідно з повідомленням південноосетинського КДБ, за 2012 р. було зафіксовано чотири випадки, коли європейці намагалися вступити в контакт з прикордонниками ФСБ Росії, що охороняють кордон Південної Осетії.

КДБ самопроголошеної республіки нагадує, що згідно з угодою про виконання плану Медведєва-Саркозі від 12 серпня 2008 року, розгортання і діяльність спостерігачів європейських спостерігачів "може здійснюватися виключно на території Грузії, в зонах, прилеглих до Абхазії і Південної Осетії".

КДБ Південної Осетії заявляє, що "у випадках навмисного порушення державного кордону" представники європейської місії спостерігачів "будуть затримуватися і нести відповідальність за законами Республіки Південна Осетія, як порушники".