ua en ru

США знов попередили Сирію про можливість застосування сили

Держсекретар США Джон Керрі зробив серйозне попередження сирійському режиму, сказавши, що "загроза застосування сили реальна" і може бути здійснена в тому випадку, якщо офіційний Дамаск не виконає умови міжнародної угоди по здачі свого арсеналу хімічної зброї.

Держсекретар США Джон Керрі (на фото) зробив серйозне попередження сирійському режиму, сказавши, що "загроза застосування сили реальна" і може бути здійснена в тому випадку, якщо офіційний Дамаск не виконає умови міжнародної угоди по здачі свого арсеналу хімічної зброї, передає Associated Press.

Керрі зробив попередження в ході візиту в Єрусалим, де він зустрічався з керівництво Ізраїлю, щоб обговорити укладену напередодні угоду з Росією щодо передачі Сирією хімічної зброї під контроль міжнародного співтовариства з метою його подальшого знищення. Керрі також назвав цю угоду "сигналом" для Ірану з його ядерною програмою.

"Ми не можемо дозволити собі кидатися порожніми словами в рамках проведення нами зовнішньої політики", - сказав Керрі.

Нагадаємо, напередодні успішно для Москви завершилися переговори між главою МЗС РФ Сергієм Лавровим і держсекретарем США Джоном Керрі.

"Ця угода дозволить зняти напруженість у Сирії", - заявив представник МЗС Китаю в ході зустрічі з французьким міністром закордонних справ Лораном Фабіусом.

Раніше Москва і Вашингтон представили план по ліквідації запасів хімічної зброї у Сирії до середини 2014 р. Все це буде реалізовано в рамках Конвенції про заборону хімічної зброї, до якої приєднався Дамаск. Напередодні генсек ООН Пан Гі Мун офіційно підтвердив, що Сирія приєдналася до угоди.

Проте, над Сирією, як і раніше, висить загроза військової операції за застосування хімічної зброї проти цивільного населення. Жертвами атаки в передмісті Дамаску в кінці серпня стали більше 350 осіб. "Ми повинні зберегти мир, вільні від страху хімічної зброї для наших дітей", - підкреслив Обама, повертаючись до тих трагічних подій.

Як повідомлялося раніше, в результаті гаданої хімічної атаки в Східній Гуті під Дамаском 21 серпня 2013 р. загинули сотні мирних жителів. Розвідка США практично не сумнівається, що хімічна зброя була застосована військами Асада. З цією версією погоджуються всі провідні країни Заходу. В той же час сирійська влада стверджує, що хімзброю застосували бунтівники.