ua en ru

США та РФ домовилися щодо хімзброї в Сирії

Держсекретар США Джон Керрі та міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров досягли угоди про типи та обсяги знищуваного хімічної зброї в Сирії. Про це повідомив 14 вересня Керрі на прес-конференції глав зовнішньополітичних відомств РФ і США за підсумками переговорів щодо Сирії в Женеві.

Держсекретар США Джон Керрі (на фото ліворуч) та міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров (на фото праворуч) досягли угоди про типи та обсяги знищуваного хімічної зброї в Сирії. Про це повідомив 14 вересня Керрі на прес-конференції глав зовнішньополітичних відомств РФ і США за підсумками переговорів щодо Сирії в Женеві.

"Ми досягли угоди за обсягом і типом хімічної зброї, яка знаходиться у розпорядженні режиму Башара Асада", - сказав Керрі. Він назвав кілька умов цих домовленостей. Так, повинні бути враховані чіткі строки знищення хімічної зброї в Сирії "самим швидким і безпечним чином".

"Ми домовилися, що протягом тижня, не місяці, не 30 днів, а саме тижня, Сирія повинна надати всю інформацію про хімзброю", - зазначив Керрі.

Крім того, Сирія повинна обов'язково приєднатися до Конвенції про нерозповсюдження хімічної зброї. Нарешті, одним з найбільш важливих умов є повне знищення хімічного арсеналу Сирії, зазначив держсекретар США.

"Вся хімічна зброя та припаси мають бути вивезені за територію Сирії та знищені", - заявив Керрі.

Як повідомлялося раніше, в результаті гаданої хімічної атаки в Східній Гуті під Дамаском 21 серпня 2013 р. загинули сотні мирних жителів. Розвідка США практично не сумнівається, що хімічна зброя була застосована військами Асада. З цією версією погоджуються всі провідні країни Заходу. В той же час сирійська влада стверджує, що хімзброю застосували бунтівники.

Кажучи про плани по передачі хімічної зброї під міжнародний контроль, Президент Сирії Башар Асад зазначив, що якби не було російської ініціативи, Сирія було б украй складно рухатися у напрямі підписання угоди про видачу хімічної зброї.