ua en ru

Кемерон: Криза єврозони загрожує світовій економіці

Єврозона представляє загрозу не тільки для Британії, яка зберігає власну валюту, а також загрозу всій світовій економіці, заявив прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон в день відкриття щорічної конференції правлячої Консервативної партії в Манчестері, повідомляє ВВС.
За його словами, європейські політики повинні вжити термінових заходів для стабілізації ситуації в європейських банках і "вибудувати необхідний захист, щоб єврозона могла впоратися зі своїми борговими проблемами".
Прем'єр-міністр Великобританії також заявив, що він не збирається скасовувати власні плани зі скорочення дефіциту у Великобританії, незважаючи на уповільнення темпів розвитку економіки.

Раніше міністр фінансів Великобританії Джордж Осборн заявляв, що зниження податків у Великобританії до загальних виборів в 2015 р. залежить від того, "як буде складатися економічна ситуація", для якої пріоритетом поки є скорочення бюджетного дефіциту.

За його словами, світова фінансова криза послужила причиною уповільнення економічного зростання, тому скорочення бюджетного дефіциту в країні займе більше часу, ніж планувалося, що ставить під питання швидке зниження податків. "Я повністю за низькі податки: вони сприяють розвитку підприємництва. Але я не з тих, хто буде бездумно знижувати податки на шкоду бюджету країни", - заявив глава мінфіну, додавши, що було б неефективно зараз знизити податки, щоб на наступний рік зіткнутися з гострою необхідністю їх знову підвищувати.
Нагадаємо, в травні 2010 р. правляча партія консерваторів на чолі з Кемероном прийняла пакет заходів суворої економії по скороченню бюджетного дефіциту, який на той момент складав рекордні для Великобританії 10% від обсягу ВВП.

21 липня 2011 р. лідери країн єврозони домовилися надати Європейському фонду фінансової стабільності (EFSF) право відкривати попереджувальні кредитні лінії і викуповувати державні облігації периферійних країн валютного блоку. Ці заходи повинні бути схвалені парламентами всіх держав єврозони. Законопроект був ратифікований парламентами Австрії, Німеччини, Словенії, Бельгії, Греції, Ірландії, Італії, Люксембургу, Іспанії, Франції, Португалії та Фінляндії.