ua en ru

Казахстан успішно завершив переговори про вступ до СОТ

Казахстан успішно завершив переговори про вступ до СОТ Фото: Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв

Ці переговори були одними з найважчих в історії СОТ

Уряд Казахстану успішно завершив 19-річні переговори про вступ країни до Світової організації торгівлі, повідомили у прес-службі СОТ.

Формальне схвалення приєднання республіки до СОТ очікується 22 червня. Потім проект вступу Казахстану до СОТ буде направлений до Генеральної ради для офіційного прийняття кожним із 161 членом організації.

Члени робочої групи по входженню Казахстану до СОТ визнали, що ці переговори були одними з найважчих у її історії.

"Я вітаю членів СОТ і уряд Республіки Казахстан з історичним етапом - сьогодні завершені переговори про вступ Казахстану до СОТ. Я з нетерпінням чекаю Казахстан у СОТ", - заявив генеральний директор організації Роберту Азеведу.

Як наголошується в релізі, складність та унікальність вступу Казахстану до СОТ полягала в необхідності домовитися про тарифи, що пов'язано з членством республіки у Євразійському економічному союзі. Казахстан подав заявку на вступ до СОТ 29 січня 1996 р.

Зараз членами СОТ є 161 країна. Організація здійснює контроль у сфері світової торгівлі, прагнучи до її лібералізації та створення справедливих умов конкуренції.

Всесвітня торгова організація почала функціонувати 1 січня 1995 р. Це єдиний міжнародний орган, що здійснює наглядові функції в галузі світової торгівлі. Україна офіційно вступила до СОТ 16 травня 2008 р. Київ став 152-м членом організації.