ua en ru

Капіталізація Tesla Motors досягла 20 млрд дол

Капіталізація американського автовиробника електрокарів Tesla Motors досягла 20 млрд дол. на тлі оптимізму інвесторів, пов'язаного з позитивними новинами про зростання продажів автомобілів і розширення діяльності компанії на ринки Європи і Китаю.

Капіталізація американського автовиробника електрокарів Tesla Motors досягла 20 млрд дол. на тлі оптимізму інвесторів, пов'язаного з позитивними новинами про зростання продажів автомобілів і розширення діяльності компанії на ринки Європи і Китаю. Про це повідомляє "Росія 24".

Для порівняння, у концерну General Motors капіталізація складає 48,3 млрд дол., у Ford - 64,6 млрд дол. Нагадаємо, що в травні Tesla оцінили в 8,8 млрд дол. Таким чином, компанія обійшла відповідні показники таких європейських старожилів галузі, як концерн Fiat і альянс PSA Peugeot-Сitroen.

Котирування підросли на 1,5% і закрилися на відмітці 164,22 дол. в Нью-Йорку. Під час внутрішньоденної торгівлі акції піднімалися на 6,9% до відмітки в 173 дол. У результаті на закритті біржі капіталізація Tesla Motors склала 19,9 млрд дол.

Акції каліфорнійського автовендора, що вийшов на IPO в 2010 р., за рік виросли майже в п'ять разів. Компанія, яка названа на честь винахідника в області електротехніки, інженера і фізика Нікола Тесли, була заснована всього 10 років тому, але за цей час подолала величезний шлях, довівши багатьом, що достатньо складна і проблемна галузь електрокарів може бути прибутковою, а продукція - затребуваною покупцями. Цього року Tesla планує поставити 21 тис. автомобілів седана Model S і подвоїти це число в 2014 р. Гендиректор компанії Елон Маск (на фото) констатує, що попит на флагманський електрокар, цінник на який починається від 70 тис. дол., настільки високий, що компанія ледь-ледь встигає задовольняти його.

"Tesla - це Apple в автоіндустрії. Їй вдалося схрестити автомобільну і технологічну складові в єдиний першокласний товар, - коментує Алан Баум, незалежний аналітик компанії Baum & Associates з Мічігану. - Обгрунтовано чи ні, але чекають від компанії багато чого".
Біржова планка, скорена компанією цього року, відправиться в скарбничку досягнень разом з третім місцем в рейтингу найбільш продаваниї седанів преміум-класу на території США, підігріваючи інтерес решти частини світу, повідомляє Бен Калло, аналітик з Robert W. Baird & Co, Сан-Франциско. Експерт підняв рейтинг компанії до рівня outperform.

За продажами і обсягами виробництва Tesla знаходиться не в топі. Воно і зрозуміло - компанія молода, та і лінійка авто фактично представлена єдиним електрокаром-флагманом в особі Model S. За показником ринкової вартості виробник електричних авто знаходиться на 13-му місці, позаду Kia Motors і попереду Suzuki Motor Corp, Mazda Motor Corp., Fiat SPA.

Флагман Tesla Motors, Tesla Model S, визнаний журналом Motor Trend "Машиною року". Видання Consumer Reports визнав авто кращим серед коли-небудь тестованих машин, а раніше цього місяця Model S блискуче пройшла краш-тести і отримала вищий бал (п'ять зірок), зберігши життя водієві і пасажирам в будь-якій заданій ситуації.

Компанія провела вторинне розміщення акцій в травні, після публікації квартального звіту, де зафіксувала чистий прибуток. Це допомогло Tesla виділити близько 1 млрд дол. на фінансування нових розробок і виплату боргу Міністерству енергетики на 9 років раніше належного терміну.