ua en ru

Кандидат Риженков заявляє про серйозні порушення в Донецькій обл. на виборах Ради

Кандидат-самовисуванець по округу №60 (Волноваха, Донецька області) Олександр Риженков заявляє про серйозні порушення у Донецькій області в ході голосування на виборах Верховної Ради України. Про це йдеться в заяві кандидата, оприлюдненій його штабом.

"Позачергові парламентські вибори визнані такими, що відбулися. Українці висловили свою громадянську позицію і віддали голоси за тих кандидатів, які, на їх думку, зможуть гідно представляти інтереси народу у вищому законодавчому органі країни - Верховній Раді. Підрахунок голосів ще триває, але вже зараз спостерігачі кажуть про масові фальсифікації", - заявив Риженков.

За словами кандидата, вже очевидно, що однією з найбільш напружених стала боротьба за голоси виборців на Донбасі.

"Чимало сюрпризів принесли не тільки результати народного волевиявлення, але і методи їх досягнення. Так, у 60-му виборчому окрузі Донецької області спостерігачі зафіксували численні порушення, які можуть серйозно вплинути на результати виборів", - зазначає політик.

За його словами, ряд порушень було зафіксовано в селі Іванівка Волноваського району. З семисот виборців у цьому окрузі змогли проголосувати тільки триста: інші бюлетені були зіпсовані. Крім того, голова комісії вигнала з дільниці спостерігачів від Опозиційного блоку і Радикальної партії Олега Ляшка. Варто відзначити, що у складі виборчої комісії були присутні родичі голови, зазначає Риженков.

Крім того, зазначає кандидат, сьогодні, коли почався підрахунок голосів, виборчу комісію заблокували бійці батальйону особливого призначення "Харків-1". Після обробки бюлетенів члени виборчої комісії у супроводі військових виїхали в окружну виборчу комісію у Волноваху.

"Згідно з даними на ранок 27 жовтня, опублікованими на офіційному сайті ЦВК, я зі значною перевагою випереджав своїх суперників, набираючи понад 48% голосів виборців. Однак, в лічені години ситуація кардинально змінилася і мій суперник Дмитро Лубинець з "Блоку Петра Порошенко" почав стрімко вириватися вперед. Яким чином суперникам вдалося в рази збільшити кількість відданих їм голосів виборців? Незаконних способів зробити це багато, але кандидати округу не стали мудрувати лукаво і вибрали найбільш простий - заміну даних з протоколів під час передачі їх на сервер ЦВК", - заявив Риженков.

Так, за його словами, на одній з ділянок Волноваського району, згідно з даними протоколів, проголосували 263 людини. З них 64 виборці віддали свій голос Риженкову, а 78 - Лубинцю. Але в окружну комісію були доставлені протоколи з зовсім іншими відомостями - за Риженкова проголосували 4 людини, а за Лубинця - 1244. При здачі протоколів з результатами голосування по іншій виборчій дільниці у Волновасі встановлено, що за Лубинця проголосувало 1170 осіб, а за Риженкова - 10. Дані ж, надані офіційними спостерігачами зовсім інші - 105 голосів за Дмитра Лубинца і 166 за кандидатуру Риженкова. В результаті дільнична виборча комісія була викрита у фальсифікації і добровільно повернулась для складання протоколу з правильними даними.

"Відзначився в наданні результатів і Першотравневий район 60-го округу. На виборчій дільниці у селі Урзуф, згідно з протоколами, у голосуванні взяли участь 756 осіб: за мене віддали свій голос 432 виборця, за Лубинца - 109. Але в окружну комісію в черговий раз потрапили протоколи з зовсім іншими даними. Згідно з ним, за мене проголосували 132 людини, а за Лубинца - 1209.", - заявляэ кандидат.

"Проте найбільш дивним залишається не стільки факт зміни результатів, скільки в рази збільшилася загальна кількість тих, хто проголосував. На ділянках з явкою 300-400 осіб змогли проголосувати більше тисячі виборців. Я переконаний, що прокуратура повинна порушити кримінальні справи за фактом численних порушень закону "Про вибори". Тільки у разі коректного підрахунку голосів і відсутності фальсифікацій країна зможе отримати легітимну та працездатну Верховну Раду, яка буде приймати рішення в інтересах всіх своїх громадян. Тільки так Україна зможе жити по-новому", - підсумував Риженков.

Нагадаємо, в 2012 році Олександр Риженков також став депутатом Верховної Ради від округу №60.