ua en ru

Канада виступає за необхідність нових санкцій проти Тегерана.

Канада, що головує зараз у так званій "великій вісімці", має намір використовувати свій вплив для того, щоб домогтися введення нових санкцій проти Ірану. Про це повідомило міністерство закордонних справ Канади, підкресливши, що глава відомства Лоуренс Кеннон збирається обговорити це питання на зустрічі з колегами по "групі восьми" в кінці березня.
Ряд західних країн наполягає на жорсткості санкцій відносно Ірану за небажання Тегерана співпрацювати зі світовою спільнотою щодо своєї ядерної програми. За словами американського держсекретаря Хілларі Клінтон, Рада безпеки ООН вже приступив до роботи з нового пакету санкцій, передає Радіо Свобода.
Нагадаємо, 19 лютого Міжнародне агентство з атомної енергетики (МАГАТЕ) висловило занепокоєння тим, що Іран, можливо, створює ядерну боєголовку. Приводом для таких заяв послужила інформація, яка міститься в конфіденційній доповіді, підготовленій в штаб-квартирі МАГАТЕ у Відні. Відзначається, що МАГАТЕ вперше використовувало таке формулювання у зв'язку з іранською ядерною програмою.
Раніше іранські фахівці провели першу партію урану, збагаченого до 20%. До цього часу Іран виробляв уран зі ступенем збагачення в 3,5%. При цьому для зброї уран має ступінь збагачення вище 90%. Між тим фахівці відзначають, що збагачення урану до 20% буде мати принципове значення для Ірану, оскільки подальше збагачення до 90% потребує набагато менше часу і ресурсів. Ряд західних країн висловлюють серйозні сумніви щодо мирних дій Ірану.
Минулого року США, Росія і Франція під егідою МАГАТЕ виробили план, що передбачає обмін значної частини іранських запасів низькозбагаченого урану на готові паливні стрижні для тегеранського реактора. Передбачалося, що вивезений з Ісламської Республіки уран буду дозбагачуватись в Росії, а паливні стрижні будуть виготовлятися у Франції. При цьому наголошувалося, що така угода дозволить скоротити запаси іранського ядерного палива і хоча б у короткостроковій перспективі знизити потенціал Ісламської Республіки зі створення ядерної зброї. Проте Іран почав самостійно збагачувати уран до 20%.