ua en ru

Канада знімає санкції з Білорусії

Канада знімає санкції з Білорусії Фото: уряд Канади вітає звільнення політичних ув'язнених і проведення президентських виборів у жовтні 2015 року в Білорусії

Обмежувальні заходи діяли з 14 грудня 2006 року

Влада Канади оголосила про зняття санкцій проти Білорусії. Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті уряду Канади.

Санкції Канади відносно Білорусії діяли з 14 грудня 2006 року.

"МЗС Канади буде ініціювати регулятивний провадження з питання видалення Білорусії з Територіального підконтрольного списку (список країн, для експорту в які всіх товарів потрібен дозвіл Міністерства міжнародної торгівлі Канади), для зняття з неї санкції, які були введені 14 грудня 2006 року", — йдеться в заяві.

Згідно з повідомленням, дані заходи прийняті у відповідь на "недавні позитивні події в Білорусії" і "узгоджуються з заходами, прийнятими Сполученими Штатами і Європейським союзом у жовтні 2015 року".


Крім цього зазначається, що заява про початок процесу зняття санкцій відображає "визнання Канадою того факту, що уряд Білорусі досягла успіхів в ключових областях за останні місяці". Серед них, зокрема, звільнення політичних ув'язнених і проведення президентських виборів у жовтні 2015 року, які продемонстрували "велику прихильність міжнародним нормам і не були відзначені насильством та залякуванням, поміченими на минулих виборах".

Також Канада визнає конструктивну роль Білорусії в мінських переговорах по Україні у вересні 2014 і лютому 2015 років.

В уряді Канади пообіцяли продовжити спостереження за ситуацією в Білорусі і співпрацювати з урядом країни, щоб "удосконалити процес дотримання прав людини, демократичні стандарти і норми, а також повагу до прав громадянського суспільства".

Нагадаємо, ЄС скасував санкції проти Мінська, а Сполучені Штати послабили їх для низки білоруських компаній.