ua en ru

Канада звинуватила РФ в кібератаках

Канада звинуватила РФ в кібератаках Фото: Христя Фріланд (flickr.com/worldeconomicforum)

РФ здійснила менше двох цілеспрямованих кібернетичних атак на штаб-квартири міжнародних і національних організацій

У Міністерстві закордонних справ (МЗС) Канади заявили, що РФ здійснила менше двох цілеспрямованих кібернетичних атак на штаб-квартири міжнародних і національних організацій, розташованих на території Канади. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на заява міністерства.

Наголошується, що кібероперації РФ є "частиною більш широкої діяльності російського уряду, яка лежить за межами відповідної поведінки, демонструє нехтування міжнародним правом та підриває міжнародний порядок, заснований на правилах".

"Деякі з цих актів мають зв'язок з Канадою. У 2016 році Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA), незалежне міжнародне агентство з штаб-квартирою в Канаді, публічно повідомило, що хакерська група Fancy Bear / APT28 опублікувала конфіденційні дані спортсмена на своєму сайті, які вона незаконно отримала з системи адміністрування та менеджменту WADA. Уряд Канади з високим ступенем впевненості заявляє, що відповідальним за цей інцидент було ГРУ", - відзначають в МЗС Канади.

Крім того, уряд Канади звинувачує ГРУ в несанкціонованому доступі в 2016 році до мережі канадського центру етики в спорті за допомогою шкідливого програмного забезпечення. У Канаді впевнені, що саме ГРУ несе відповідальність за спробу кібератаки на Організацію по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ).

"Інциденти, виявлені Канадою і нашими союзниками, включаючи спробу ГРУ підірвати роботу ОЗХЗ, підкреслюють, що російський уряд нехтує міжнародним порядком, міжнародним правом та встановленим нормам. Спроба скомпрометувати мережі ОЗХЗ узгоджується з більш широкими атаками Росії на незалежність і професіоналізм персоналу ОЗХЗ", - відзначають в МЗС Канади.

Нагадаємо, Міністерство юстиції США опублікувало фотографії сімох росіян, підозрюваних у проведенні хакерських атак на ОЗХЗ.

Як відомо, США висунули звинувачення проти 7 офіцерів Головного управління Генерального штабу РФ (ГРУ), які здійснили кібератаку на Організацію по забороні хімічної зброї.

Зазначимо, голова Європейської ради Дональд Туск та представник ЄС з іноземних справ Федеріка Могерини висловили занепокоєння з приводу кібератак на Організацію по забороні хімічної зброї.