ua en ru

Які кроки робить НБУ для стабілізації вітчизняного банківського сектору

Для того, щоб підтримати вітчизняних банкірів, а також банківську систему в цілому, НБУ вживає цілий ряд заходів: від видачі стабілізаційних кредитів системним банкам до обмеження купівлі валюти в обмінниках.

Для того, щоб підтримати вітчизняних банкірів, а також банківську систему в цілому, НБУ застосовує цілий ряд заходів: від видачі стабілізаційних кредитів системним банкам до обмеження купівлі валюти в обмінниках. Природно, не кожен крок НБУ викликає схвалення, як з боку гравців ринку, так і з боку населення. Однак у сформованій ситуації держрегулятору доводиться використовувати і непопулярні заходи для того, щоб уберегти фінансову систему України від великих проблем.

Боротьба з відтоком гривні

Як стверджує Нацбанк, відтік депозитів в країні вже становив 104 млрд дол. Як підкреслила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова, це близько 30% банківської системи. При цьому на даний момент держрегулятор не планує вводити обмеження на зняття депозитів, так як це може спровокувати паніку серед населення і викликати ще більший відтік грошових вкладів. Це в свою чергу негативно позначиться на всій фінансовій системі.

"Панічні настрої вкладників в поточній ситуації шкодять насамперед їм самим. Люди, піддавшись паніці, знекровлюють банківський організм. Масовий відтік коштів веде до повного виснаження всієї банківської системи і економіки країни в цілому. У зв'язку з цим ми підтримуємо вжиті регулятором заходи щодо обмеження видачі готівкових коштів через каси в межах до 150 тис. на добу на одного клієнта в національній валюті та до 15 тис. в еквіваленті іноземних валют - це правильні і своєчасні заходи. Цієї суми більш ніж достатньо для забезпечення поточних потреб абсолютної більшості клієнтів. До того ж, з нашим бажанням стати європейською країною і подолати корупцію, ми повинні прагнути до того, щоб всі платежі і розрахунки відбувалися в безготівковій формі. Я вважаю, що справжнє прояв патріотизму на сьогоднішній день - залишати гроші в банківській системі країни і купувати українські товари", - зазначає Олена Попова, голова ради директорів АТ "Дельта Банку".

У той же час НБУ прийняв рішення тимчасово обмежити виплату дивідендів. Голова головної фінустанови країни Валерія Гонтарєва пояснює, що якщо раніше дивіденди інвестувалися в бізнес, то на сьогоднішній день бізнес хоче їх виводити. З цієї причини Нацбанк обмежив як висновок дивідендів, так і виведення грошей через продаж цінних паперів, крім державних.

Експерти підтверджують, що останнім часом, дійсно, зросла кількість операцій з цінними паперами, так як їх купівлю-продаж стали використовувати для банального виведення капіталу з країни. НБУ і раніше міг відстежити такі угоди, однак завдяки цьому рішенню, яке набрало чинності з 23-го вересня, у регулятора з'явилася законна підстава припиняти подібні махінації.

"Спроби врегулювати ситуацію, безумовно, є. Але те, що зараз робить НБУ більше схоже на фіксацію ситуації на певному рівні, а не на стабілізацію як таку. Це принципово різні речі, тому його успіхи і не можна назвати стовідсотковими", - вважає старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

Валютні обмеження

Для стабілізації валютного курсу був зроблений і ряд інших кроків. Зокрема, валюту на міжбанку держрегулятор став продавати за принципами голландського аукціону. Цей спосіб передбачає, що спочатку призначається максимальний курс продажу, після цього котирування знижуються до того моменту, поки не знайдеться перший бажаючий зробити покупку валюти.

Крім того, НБУ ввів обмеження на купівлю готівкової валюти - тепер у день можна придбати доларів або євро на суму, еквівалентну 3 тис грн. У Нацбанку вважають, що таким чином вдасться у п'ять разів знизити попит на "зелені" з боку населення. Тим не менше, і банкіри, і експерти побоюються, що ця обмежувальна міра лише збільшить оберти чорного ринку валюти, але ніяк не вирішить питання попиту на неї. У той же час було скасовано раніше введене обмеження на обов'язкову конвертацію переказів в іноземній валюті в гривню. Дане рішення також має сприяти припливу іноземних грошових знаків.

Знизити ажіотаж навколо доларів має і скасування постанови щодо обов'язкового 100%-го продажу валютної виручки експортерами. Тепер вони мають право 25% залишати в інвалюті. Про те, що 100%-й продаж валюти автоматично знизить її надходження в Україну, фінансові аналітики заговорили відразу після його прийняття. Бо як експортери, щоб хоч якось застрахувати свої ризики, стали шукати лазівки, щоб «сховати» валютну виручку. А після скасування цієї ухвали все-таки з'явилася надія, що вони перестануть це робити.

При цьому, як пояснює Олександр Жолудь, в даній ситуації необхідно розрізняти дві речі: стабілізацію курсу на певному рівні або ж запобігання курсових коливань. За словами експерта, НБУ як раз займається фіксацією курсу на рівні 12,95 грн, як то зажадав президент. "А логічніше контролювати коливання курсу, щоб не було так: на міжбанку один курс, а на чорному ринку - інший", - говорить Жолудь.

Підтримка системних банків

Для підтримки окремих гравців ринку Національним банком було прийнято рішення про видачі стабілізаційних кредитів на загальну суму 2 млрд грн. Нагадаємо, що НБУ вирішив таким чином підтримати ліквідність двох системних банків: одним з одержувачів допомоги став "Дельта Банк".

"В цих умовах НБУ підтримує найбільш стійкі і системні банки з великою клієнтською базою. На сьогодні кількість клієнтів банку перевищує 4 мільйони, 9% депозитів всієї банківської системи зосереджені саме в "Дельта Банку", - сказала голова правління "Дельта Банку" Олена Попова.

Також вона зазначила, що банк підтримується і його акціонерами. Раніше капітал банку був збільшений в рівних пропорціях його акціонерами (М.лагун і Cargill) на 60% до 3,7 млрд грн. "Ця підтримка позитивним чином впливає на рівень ліквідності банку, що дозволяє нам максимально оперативно і в повному обсязі виконувати свої зобов'язання перед клієнтами", - зазначила Попова.

На думку Олександра Жолудя, фінансування було проведене коректно, так як Нацбанк як ніхто інший знає ситуацію в банках зсередини. "Відтік депозитів з банківської системи може обвалити навіть принципово платоспроможні банки через нестачу ліквідності. Тому я не вважаю, що ті гроші, які були видані, пішли на міжбанк і є якимось інструментом, що впливає на ослаблення гривні", - говорить аналітик.

Зазначимо, що при видачі стабілізаційного кредиту Нацбанк забороняє фінансовій установі - одержувачу допомоги виплачувати дивіденди своїм акціонерам, бонуси топ-менеджменту, купувати цінні папери, інвестувати в основні засоби і т.д. Саме тому НБУ, швидше за все, і не схвалив покупку "Дельтою" Універсал Банку. Нагадаємо, що в серпні цього року "Дельта Банку" уклав з грецьким Eurobank Ergasias S.A. угоду на суму 95 млн євро за придбання його української "дочки" - "Універсал Банку".

Але поки ще рано говорити про повну стабілізацію ситуації в Україні. Адже на вітчизняному ринку може бути в будь-який момент розіграна "кремлівська карта". Нагадаємо, що на території України працює три державних російських банку (ВТБ, "Сбербанк Росії" і "Зовнішекономбанк", якому належить "Промінвест"), які в будь-який момент за вказівкою з Москви можуть почати розгойдувати фінансову систему України.

У той же час, на думку експертів, сьогодні НБУ не робить ніяких превентивних кроків щодо зниження рівня впливу "російських" на вітчизняний банківський сектор. Проте з великою часткою ймовірності можна припустити, що регулятора доведеться прийняти ще не одне "драконівське" рішення, щоб утримати на плаву українську економіку.