ua en ru

Яка ситуація на ринку нерухомості Києва?

Квартири купують головним чином під здачу

Квартири купують головним чином під здачу

У жовтні в Києві було продано 1165 квартир, що майже на 10% менше, ніж у вересні, повідомили в консалтинговій компанії SV Development. З них на вторинному ринку була реалізована 521 квартира (для порівняння, у вересні - 578), а на первинному - 644 (у вересні - 713).

Експерти пояснюють такий спад активності парламентськими виборами. «Це звичайна практика: за тиждень до голосування ринок завмирає. Інтерес до купівлі відновлюється в кращому випадку через два тижні після оголошення результатів», - сказав керуючий директор ARPA Real Estate Михайло Артюхов.

У жовтні, за даними ІАП «Столична нерухомість», середня вартість представлених до продажу кімнатних квартир відзначена на рівні 23,3 тис. грн/кв. м. Тобто відносно вересня середня ціна збільшилася на 0,2%. При цьому ціни пропозицій на ті ж 0,2% просіли в доларовому еквіваленті - до $1799/кв. м.

Обсяг і площа зменшилися

Щодо вересня середня ціна пропозиції 20% квартир низького цінового сегмента підвищилася на 2,4% - до 14,5 тис. грн/кв. м, а в 20% квартир вищого цінового сегмента вартість зросла на 0,5% - до 36,8 тис. грн/кв. м.

Кількість представлених до продажу квартир в жовтні зменшилася на 5,2% щодо вересня і склала 19,4 тисяч квартир. З них однокімнатних 27%, двокімнатних 32%, трикімнатних 34% і чотирикімнатних 7%. Обсяг пропозиції в загальній площі і грошовому вираженні зменшився на 6%.

При цьому частка квартир, вперше виставлених на продаж, в жовтні склала 12,8% від усього обсягу пропозиції, а середня ціна пропозиції щодо змін знижується: у жовтні «нова» вартість була на 7,9% нижче вересневої і склала 21,4 тис. грн/кв. м.

На Подолі майже не продають

У структурі пропозиції житлової нерухомості переважають квартири, розташовані на Правому березі столиці - 47%. Житло на Лівому березі становить 30% пропозицій, у центрі Києва - 23%.

Найбільша кількість квартир за підсумками жовтня пропонувалася в Дарницькому та Печерському (по 15%), а також в Голосіївському (13%) і Шевченківському (12%) районах. У Дніпровському, Святошинському та Солом'янському - по 9%. Найменша частка представлених до продажу квартир - в Оболонському (8%) у Деснянському (6%) та Подільському (4%) районах.

Йдуть зі знижками

За словами аналітиків, реальні продажі відбуваються тільки в економ-сегменті. «Причому попит є в основному там, де господарі готові знижувати ціни на 15-20%»,- розповів «Вістям» голова наглядової ради Ріелторської палати України Віктор Несін.
Підтверджує дуже велику вилку між очікуваннями покупця і намірами продавця і дослідження, проведене фахівцями Colliers International разом з порталом пошуку нерухомості Address.ua на основі аналізу розміщених на порталі оголошень і поведінки користувачів порталу (634 тис. відвідувань).

Також київські довгобуди почали «розморожуватися»

Згідно з його результатами, верхня планка активного споживчого попиту на вторинному ринку житлової нерухомості Києва відповідає квартири вартістю до $100 тис. загальною площею в районі 80 кв. м, мінімум з двох кімнат. «Тобто, за очікуванням потенційних покупців вартість «квадрата» не повинна перевищувати $1250, а середня ціна на ринку - бути ще нижче», - пояснила «Вістям» спеціаліст з маркетингових комунікацій Address.ua Світлана Артюхова. У той же час, ціна пропозиції квартир в середньому становить близько $1690. «Існуюче пропозицію і очікування потенційних покупців поділяє $440», - уточнила вона.

Замість депозитів

У жовтні 2014 року середня вартість квартир у новобудовах Києва становила 15,8 тис. грн/кв. м, піднявшись у порівнянні з вереснем на 0,61%. При цьому, за даними ІАП «Столична нерухомість», середня ціна пропозиції в економ-класі в жовтні знизилася на 0,33% - до 11 тис. грн/кв. м., тому сумарний ріст обумовлений подорожчанням у бізнес-класі (на 0,72%, до 18 тис грн/кв. м) і преміум-класі ( 2,19%, до 26,6 тис. грн/кв. м).

Всього в жовтні в столиці продавали квартири в 127 об'єктах. Площа пропозиції порівняно з вереснем знизилася на 3,2%, а загальна вартість зросла на 1,74%.

У структурі пропозиції первинного житла також переважає економ-клас - 54%. Новобудови бізнес-класу складають 30% від загальної кількості, преміум-класу - 16%. При цьому частка будинків економ-класу і преміум-сегменту виросла на 1% кожного, а бізнес-класу, відповідно, зменшилася на 2%. Зокрема, у жовтні 2014 року розпочато продаж квартир в 4-х будинках економ-класу та у 2-х будинках преміум-класу.

«Первинне житло зберігає попит як варіант збереження коштів (замість банківського депозиту), а також як довгострокова інвестиція. Ці квартири потім планують здавати в оренду», - запевнив Віктор Несін.

Втім, попит на купівлю квартир під оренду зростає і на вторинному ринку. «Є пакетні запити, до десять квартир, шукають найбільш дешеві варіанти, одно-двокімнатні квартири, до 40 тис. у.е. », - повідомив Михайло Артюхов.