ua en ru

Качинський заявил про наміри збудувати канал через Віслинську косу всупереч РФ

Качинський заявил про наміри збудувати канал через Віслинську косу всупереч РФ Фото: Ярослав Качинський (Wikimedia)

Початок будівництва каналу планується вже в цьому році

Польща планує вже цього року розпочати будівництво судноплавного каналу у Віслинській косі всупереч незгоді Росії. Про це заявив голова керівної польської партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський, передає "Польське радіо".

На думку Качинського, будівництво каналу продемонструє, що "часи, коли росіяни диктували полякам, що їм можна, а що ні на польській території, завершилися". "Перша лопата" під каналом у Віслинській косі буде викопана ще під час нинішньої виборчої кампанії.

"Коли ми вперше прийняли це рішення, росіяни відразу заявили, що відкривають можливість для входу кораблів у Віслинську затоку. Але потім виявилося, що це можливо робити з їхнього дозволу, як це постійно було з ними. Просто цей канал важливий економічно для Ельблонґа і для тієї часини Вармінсько-Мазурського воєводства навколо цього міста, проте це також певна демонстрація польського суверенітету", - наголосив Качинський.

Він зауважив, що "нині різні сили нагадують про екологію". Натомість він нагадав про будівництво російських газопроводів у Європу.

"А я би нагадав про Nord Stream 1 і Nord Stream 2. Це широкомасштабне порушення у Балтійському морі екологічної безпеки, а тут загрози (під час копання каналу, - ред.) немає жодної", - сказав він.

Нагадаємо, нещодавно президент США Дональд Трамп розкритикував Німеччину за сплату мільярдів доларів Росії у зв'язку із будівництвом "Північного потоку-2". Про це Трамп сказав під час спілкування з пресою після зустрічі з президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Додамо, що Вашингтон розглядає прохання Польщі про постійну присутність американських військових на її території. За словами Трампа, він поділяє стурбованість Варшави про можливу агресію Росії.