ua en ru

США розглядають прохання Польщі про відкриття військової бази на її території

США розглядають прохання Польщі про відкриття військової бази на її території Фото: Дональд Трамп (GettyImages)

Військова база повинна захистити Польщу від загроз з боку Росії

Вашингтон розглядає прохання Польщі про постійну присутність американських військових на її території. Про це повідомив президент США Дональд Трамп, передає Reuters.

За словами Трампа, він поділяє стурбованість Варшави про можливу агресію Росії.

Раніше президент Польщі Анджей Дуда попросив Трампа про створення американської бази на зустрічі в Білому домі, запропонувавши назвати її "Форт Трамп". За словами президента Польщі, вона захистить країну від загроз з боку Росії.

У свою чергу Трамп погодився з думкою Дуди про те, що РФ "діяла агресивно" в регіоні, додавши, що цінує пропозицію Дуди виділити на відкриття військової бази понад 2 млрд доларів.

"Ми дивимося на це питання дуже серйозно, я знаю, що Польщі ця ідея дуже подобається, і, так, ми її аналізуємо", - сказав Трамп.

Нагадаємо, РФ у травні висловила стурбованість повідомленнями про прохання Польщі, сказавши, що наближення об'єктів НАТО до кордонів Росії підриває стабільність в Європі.

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що ймовірність розміщення постійних військових баз США в Польщі дуже висока.

Зазначимо, що перший візит Дуди Білий дім, 18 вересня, розпочався з переговорів "один на один" з Трампом. Сторони обговорили безпеку в Центральній Європі і посилення військової присутності США в регіоні. В ході переговорів Польща і США підписали нову угоду про стратегічне партнерство.